Vrijdag 30 juli: dit gebeurde terwijl je lag te slapen op de Olympische Spelen

30 juli 2021

TeamNL kende een succesvolle olympische nacht, van donderdag op vrijdag! Er is genoeg gebeurd op de Olympische Spelen en de Sportnieuws-redactie zit uiteraard klaar om alles te coveren. Wat heb je gemist, wat komt er nog aan? Lees gauw verder!


Dag 7 van de Olympische Spelen in Tokio zal de boeken ingaan als de dag waarop BMX in Nederland weer op de kaart stond. Niek Kimmann, die vriend en vijand verbaasde door na zijn botsing met een official - waar hij een breuk in de knieschijf opliep - 'gewoon' van start te gaan. En hoe! Kimmann pakte tegen alle verwachtingen in een schitterende gouden plak!

Lees ook: 'Check hier het programma van de Olympische Spelen voor vrijdag 30 juli'

Booming BMX
Toen Kimmann voor de camera's zijn verhaal deed, pakte Merel Smulders in haar finale op de achtergrond de bronzen plak. Zij trad hiermee in de voetsporen van haar zus Laura. Die laatste had zelf pech in haar route naar een medaille door flink te crashen, maar pakte dezelfde plak bij de Olympische Spelen van 2012. Wat een emotie, en wat geweldig voor de familie Smulders!

Het olympische toernooi van de judoka's wil qua resultaten nog niet helemaal van de grond komen. Henk Grol beleefde in de klasse boven 100 kilogram een absolute deceptie tegen de Oezbeek Bekmurod Oltiboev. Na 25 seconden lag de 36-jarige Grol op zijn rug en was zijn - waarschijnlijk laatste - Olympische toernooi voorbij. In de klasse boven 78 kilogram moest de 2-jarige Tessie Savelkouls haar meerdere erkennen in de Zuid-Koreaanse Han Mi-jin.

Water
In het zwembad kon de 33-jarige Femke Heemskerk niet voor verrassingen zorgen op de 100 meter vrije slag. Heemskerk zwom een sterke race, maar genoeg voor een podiumplaats was het net niet. Met haar tijd van 52,79 werd ze 6e, al was dat bijna goed voor brons! De olympische titel ging naar Emma McKeon uit Australië (51,96). Nyls Korstanje wist op de 100 meter vlinderslag geen finaleplaats te veroveren.

De mannen Holland Acht roeiden een enigszins teleurstellende roeifinale. Met Björn van den Ende, Bram Schwarz, Jasper Tissen, Maarten Hurkmans, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Ruben Knab, Simon van Dorp en stuurvrouw Eline Berger aan boord werd een slecht begin niet meer goed gemaakt. Nieuw-Zeeland veroverde het goud, zilver restte voor Duitsland en het brons ging naar Groot-Brittannië. Deze landen bleef 'de 8' in de halve finales nog wél voor!

Atletiek!
Ook zijn alle atletieksporten begonnen! Speedy Gonzales Nick Smidt begon sterk op de 400 meter horden. In zijn serie was hij zodanig snel dat hij zich plaatste voor de finale. Die is aanstaande zondag!