Wereldkampioen België nu ook olympisch kampioen na hockeythriller tegen Australië

5 augustus 2021

Getty Images
België

De Belgische hockeymannen mogen zich voor het eerst olympisch kampioen noemen. In een spannende finale werd na shoot-outs afgerekend met Australië, dat in de kwartfinales Nederland naar huis had gestuurd.


5 jaar geleden greep België al naast het goud, toen in de olympische finale verloren werd van Argentinië. De Red Lions werden in 2018 wel wereldkampioen, maar een gouden medaille zou pas echt de kroon op het Belgische werk betekenen. Aan de overkant had hockeygrootmacht Australië al sinds 2004 niet meer in de finale gestaan, toen in Athene werd gewonnen van Nederland.

In het eerste kwart hadden beide landen weinig geheimen voor elkaar. Zowel België als Australië had de intentie om te scoren, maar heel veel gaven ze achterin niet weg. Pas in de tweede periode ontstonden er wat grotere kansen, toen België iets meer het heft in handen nam. De Australische keeper was echter op zijn post en de Belgen konden tot twee keer toe niet toeslaan uit een strafcorner, waardoor het halverwege nog altijd 0-0 stond.

Fraaie 1-0
Vroeg in het derde kwart was daar dan toch de voorsprong voor de Red Lions. Florent van Aubel werd in de cirkel aangespeeld, omspeelde doelman Andrew Charter op fraaie wijze en maakte er 1-0 van. Mede dankzij een weergaloze redding van Vincent Vanasch op een Australische strafcorner, nam België een minimale voorsprong mee naar het laatste kwartier.

Daarin waren het ditmaal de Kookaburras die vroeg toe wisten te slaan. Tom Wickham plukte de bal uit de lucht en maakte er 1-1 van. In de dertien minuten die restten werd niet meer gescoord, wat betekende dat shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin werd Vanasch de grote held van België. Hij maakte zijn rol als beste doelman van de wereld helemaal waar door 3 Australische shoot-outs te keren en zo de olympische titel binnen te halen.