Zo wordt bepaald of een sporter naar de Olympische Spelen mag

30 september 2018 | In samenwerking met TeamNL

AFP

Het lijkt nog ver weg, maar de Olympische Spelen van Tokio 2020 komen er heel snel aan. Sporters van TeamNL moeten de komende 1,5 jaar aan de bak om de eisen te halen. Hoe kun je je als topsporter kwalificeren voor de Olympische Spelen?


1. Sporters moeten aan de eisen en standaarden voldoen die de internationale olympische commissie (IOC) stelt. Een aantal eisen voor Tokio2020 is al bekend. Maar om het duidelijk uit te kunnen leggen, een voorbeeld uit de kwalificatieperiode voor Rio2016: Dafne Schippers moest volgens de eisen van het IOC 23.20 lopen op de 200 meter om naar de Spelen te mogen.

2. Zo'n IOC-eis kan voor de nationale bond, in het geval van Nederland NOC*NSF, niet altijd genoeg zijn. TeamNL wil bijvoorbeeld bij de beste 10 sportlanden van de wereld horen. Een sporter moet met zijn prestaties aantonen dat hij bij de beste 8 op de Spelen kan eindigen. Is de IOC-eis volgens NOC*NSF te laag om te voldoen aan die verwachtingen, dan kan NOC*NSF besluiten om ook nationale eisen voor plaatsing voor de Spelen te hanteren. Voor de 200 meter bij de vrouwen scherpte NOC*NSF bijvoorbeeld de tijd aan naar 22.90.

3. Voldoen meer sporters aan bovenstaande punten dan dat er plekken beschikbaar zijn, dan moet de nationale bond aan de bak. Met een intern selectiereglement wordt er dan gekeken welke sporters TeamNL het beste zouden kunnen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.

Ook als kwalificatie voor de Olympische Spelen een teamkwalificatie is, wordt er intern gekeken welke sporters het beste team vormen. Plaatsen de hockeyers zich bijvoorbeeld, dan is heel hockeyend Nederland 'geplaatst'. De bondscoach bepaalt dan welke spelers hij mee wil nemen naar de Spelen.

Nog altijd niet geplaatst!
Als bovenstaande 3 punten allemaal geregeld zijn, dan is een sporter nog altijd niet OFFICIEEL geplaatst voor de Olympische Spelen. De sporter die heeft voldaan aan de eisen, moet door zijn of haar nationale sportbond voorgedragen worden bij NOC*NSF. Die kijkt dan bijvoorbeeld of de behaalde limiet gehaald werd in een wedstrijd die 'er toe deed'. Was het deelnemersveld sterk genoeg? Hoe waren de weersomstandigheden?

Wanneer is het dan helemaal rond?
Is NOC*NSF tevreden, dan volgt bevestiging van kwalificatie. Maar dan zijn we er nog steeds niet. Op het einde van het kwalificatietraject kunnen er nog altijd meer sporters aan de eisen voldaan hebben dan dat er plekken op de Spelen zijn. Dan volgt weer een blik op het interne selectiereglement en draagt de bond de kandidaten voor aan NOC*NSF. Die geeft er uiteindelijk een laatste klap op en dan is plaatsing voor de Olympische Spelen pas een feit.

Wil je nog meer weten over de kwalificatie voor de Olympische Spelen? Kijk dan hier op de website van NOC*NSF!
Martijn Baars
Ook wel: Bullseye Baars. Geniet met een biertje (het liefst een tripel) van darts en voetbal.