Ondergedoken judoka Saeid Mollaei mag naar Olympische Spelen

12 september 2019

AP

De Iraanse judoka Saeid Mollaei wil ondanks de problemen met de zijn land van zijn vaderland naar de Olympische Spelen van Tokio. De wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram van 2018 is na de WK in Tokio ondergedoken in Duitsland. 


Dat deed hij nadat Mollaei tot twee keer toe de opdracht had geweigerd om zich terug te trekken uit het toernooi om een wedstrijd met een Israëlische judoka te voorkomen.

Rare situatie
De minister van sport van zijn land en de baas van het Iraans olympisch comité zeiden dat hij moest stoppen om te voorkomen dat hij het zou moeten opnemen tegen de latere wereldkampioen Sagi Muki uit Israël. Die partij kwam er niet omdat Mollaei in de halve finales verloor. Hij is nu bang dat zijn land hem ook niet zal uitzenden naar de Spelen, maar krijgt steun van internationale bonden.

"Ik mag gaan"
“De judobond en het IOC hebben me gegarandeerd dat ik naar de Spelen mag”, zei hij op een geheime locatie in Duitsland tegen persbureau Reuters. Het IOC zou hem onder de olympische vlag als neutrale sporter kunnen laten deelnemen.