FEI Nations Cup: Jack Ansems en Fliere Fluiter maken indruk voor Nederland

7 juni 2022

Zwitserland won de wedstrijd. Foto: FEI
FEI Nations Cup paardensport Sankt Gallen

De Nederlandse springruiters zijn maandag op de 2de plaats geëindigd in de eerste wedstrijd van de FEI Longines Nations Cup series. Het team van bondscoach Jos Lansink kwam in Sankt Gallen (Zwitserland) op een gelijk aantal strafpunten met de Groot-Brittannië, maar de tijd van Nederland was sneller. De Zwitsers wonnen hun thuiswedstrijd. “Dit is een hele mooie opsteker die meetelt voor de competitie richting de finale in Barcelona”, aldus Lansink tegen de KNHS.


Nederland is titelverdediger in de Nations Cup. Lansink: “Ik ben heel blij met dit resultaat. De paarden sprongen heel goed. Door een paar ruiterfouten - die we ons niet kunnen veroorloven - staan we op de tweede plaats. We worden tweede achter Zwitserland dat hier altijd met een sterk team rijdt en de Britten hadden een heel goed team aan start. Dit is een hele mooie opsteker die meetelt voor de competitie richting de finale in Barcelona.”

Debuut Jack Ansems
Jack Ansems had bij zijn debuut in een 5-sterren landenwedstrijd de eerste startpositie van TeamNL toebedeeld gekregen van de bondscoach. Hij moest met de merrie Fliere Fluiter zelfs als eerste van alle deelnemers van start in de eerste omloop. De merrie begon wat aarzelend en kreeg op de eerste hindernis al een fout. Later in het parcours was ze onder de indruk van de met een oxer overbouwde sloot, hindernis 8, waarvan de bovenste balk viel. De 8 strafpunten waren het streepresultaat voor het team.

In de tweede manche lieten Ansems en Fliere Fluiter zien waarom ze het vertrouwen van Lansink hadden gekregen. Met een fantastische, vloeiende en overtuigende foutloze ronde droegen ze bij aan de tweede plaats. “Ik moet Jack’s wel alle credits geven. Hij wilde zelf graag al eerste starten voor het team. Voordat hij als eerste aan de wedstrijd begon kreeg hij vanuit de organisatie wat oponthoud en ook toen hij in de ring was duurde het lang voordat de startbel ging. De tweede ronde wal helemaal zoals het moest”, vertelt Lansink.

Sanne Thijssen
Zaterdagavond overtuigden Sanne Thijssen met haar ‘tweede’ paard Hi There en Marc Houtzager met zijn nog onervaren Hoy Moley al met de 5de en 6de plaats in de 5-sterren Grote Prijs van Zwitserland.

Op vrijdag 24 juni is tijdens CHIO Rotterdam in het Kralingse Bos de volgende FEI Longines landenwedstrijd voor de springruiters van TeamNL. “Ik zal me de komende dagen buigen over de samenstelling van het team voor het CHIO. De week erna is gelijk al het CHIO Aken. Dus we gaan in overleg over de planning”, aldus Lansink.

Uitslag FEI Longines Nations Cup Sankt Gallen (Zwi), 1.60m
1. Zwitserland, 8 str pnt
2. Nederland, 12 str pnt
Jack Ansems (Sint Michielsgestel), Fliere Fluiter (v.Zirocco Blue VDL), 8 - 0
Sanne Thijssen (Sevenum), Con Quidam RB (v.Quinar), 4 - 8
Jur Vrieling (Holwierde), Long John Silver 3 (v.Lasino), 0 - 4
Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano), 4 - 0

3. Groot-Brittannië, 12 str pnt
4. Duitsland, 16 str pnt
5. België, 20 str pnt
6. Brazilië, 20 str pnt
7. Noorwegen, 24 str pnt
8. Oostenrijk, 28 str pnt