Interview: springruiter Harrie Smolders is nu ineens leraar van zijn kinderen

13 april 2020

Soccrates Images
Harrie Smolders

Hij reisde 20 jaar lang de wereld over. Bijna nooit had Harrie Smolders even een momentje rust. De Nederlandse springruiter zit nu door het coronavirus verplicht thuis, in de Nederlandse brandhaard van het coronavirus. Daarom is de voormalig nummer 1 van de wereld nu ineens leraar van zijn eigen kinderen. Sportnieuws.nl sprak met Harrie Smolders.


"Dit is wel iets nieuws ja", zegt Smolders vanuit zijn woonplaats Lage Mierde in Noord-Brabant. "Je ziet nu echt wat die kinderen bezighoudt. Normaal ben ik weleens bij zo'n 10-minutengesprek, maar daar word je vaak ook niet veel wijzer van. Ze zijn 8 en 10 jaar. Dus nu ben ik 1 à 2 dagen druk met ze met rekenen, spelling, en ze moeten ook zelf werkstukken maken. De school heeft het goed geregeld, want ze kunnen veel online doen en ze hebben ook contacten met hun leraren."

Geen wedstrijden = geen prijzengeld
Normaal gesproken zou Smolders veel in het buitenland zijn. Wedstrijden in Qatar, Madrid, Mexico of in de Verenigde Staten zitten er door het coronavirus niet in. Dat betekent ook dat er geen prijzengeld verdiend kan worden. De handel van paarden ligt bovendien ook bijna plat. "De paardensport wordt hard getroffen", zegt Smolders. "En ik zie ons voorlopig nog niet weer op een internationaal concours rijden. Zolang er geen vaccin is, wordt het heel lastig. Gelukkig heb ik zelf dit jaar nog een paar paarden kunnen verkopen en kan ik nog wel online lesgeven aan ruiters."

Smolders traint de dochter van Bill Gates
Zo zou Smolders normaal in Florida training geven aan Jennifer Gates, de dochter van de steenrijke Microsoft-oprichter Bill Gates. "Dat doen we nu met de telefoon. Videobellen. Dat is even wennen, maar het gaat wel. Het scheelt wel veel vlieguren. Ik voel aan mijn lichaam dat het goed is om even thuis te zitten. Eindelijk tijd om over die jetlags heen te komen. Ik heb nu tijd om te bezinnen, tijd voor mijn gezin. Dus ik verveel me zeker nog niet."

De gesloten grens over naar België
Omdat de paarden van Smolders in een stal in België staan, mag hij ondanks de gesloten grenzen wél naar België. "Ik moet vertellen wat ik ga doen en waar ik moet zijn, en dat heeft gelukkig nog geen problemen opgeleverd. Het voordeel van deze situatie is dat ik nu meer tijd heb voor het opleiden van de jonge, talentvolle paarden. Dat is de grootste winst die we nu kunnen maken: de jonge paarden beter maken met het oog op de toekomst. Of paarden ook corona kunnen krijgen? Ik heb gehoord van niet. Maar ik denk dat er momenteel wel belangrijkere dingen te onderzoeken zijn dan of paarden het ook kunnen krijgen."

Géén Olympische Spelen: 'Niet eens ongunstig'
Eigenlijk zou Smolders nu in de voorbereiding zitten naar de Olympische Spelen van Tokio van komende zomer. Maar die zijn een jaar vooruit geschoven. "Dat is voor Nederland misschien niet eens ongunstig. We hebben een paar combinaties die nog iets meer tijd nodig hebben. Dan zou een extra jaartje best goed kunnen uitpakken. En de ervaren combinaties, zullen er komend jaar ook wel staan. Toch iets niets zeker in het leven. Als er iets is dat dit coronavirus wel heeft bewezen, dan is dat het wel. Maar ik ben blij dat ik nog wel altijd kan doen wat ik het liefste doe: met paarden werken. En ik ben gezond, dus ik heb absoluut niet te klagen."

Leraar van zijn eigen kinderen:
Het zoontje van Harrie Smolders oefent alvast een springparcours in de tuin:
Dit bericht bekijken op Instagram

Practising jump offs! The show must go on 😂

Een bericht gedeeld door Harrie Smolders (@harriesmolders) op

Getty Images