Knappe paardrijdame wil haar sport veranderen: 'Mensen snappen er niks van'
i

Screenshot Facebook

Knappe paardrijdame wil haar sport veranderen: 'Mensen snappen er niks van'

Robert Hüsken • 13:36, 12-10-2016 / Laatste Update: 11:35, 15-01-2024

Je hebt vast weleens paardrijden gezien. Het springen is vrij eenvoudig te begrijpen: als een paard zo'n balk eraf springt, snapt iedereen dat dat niet goed is. Een andere discipline is dressuur. Je weet wel, van Anky van Grunsven. Dat paarden door de hele bak dansen op muziek. Het wordt door velen als wonderlijk gezien, maar nog meer mensen snappen er geen reet van. Dat weet ook Dinja van Liere. De amazone uit Werkendam zegt in magazine de Hoefslag dat haar sport moet veranderen.

Geen hond op de tribune in Rio

Van Liere was afgelopen zomer in Rio de Janeiro. Ze wilde de Olympische Spelen graag van dichtbij bekijken. De Brabantse vertelt in het paardensportmagazine dat ze enorm genoot van allerlei sporten. Zoals handbal, hockey en beachvolleybal. "Het stadion leeft mee bij ieder punt", laat Van Liere optekenen. "Maar toen we bij mijn sport dressuur kwamen, dacht ik: 'oké dit is het dan'. Er zat bijna niemand op de tribunes en onder de toeschouwers die toch de moeite namen, waren zelfs mensen die halverwege wegliepen omdat ze het niet begrepen. Dressuur is voor het grote publiek gewoon lastig te volgen."

Nooit meer dressuur op de Spelen?

Van Liere (26) hoopt zelf ook nog ooit voor Nederland op de Olympische Spelen te kunnen rijden. Ze maakt zich alleen wel zorgen dat de sport dressuur niet meer op de Spelen zal zijn. Zeker omdat het IOC (dat bepaalt welke sporten olympisch zijn) twijfelt om dressuur op de olympische agenda te houden. Zij zien ook de lege tribunes in Rio en weten ook dat er weinig mensen op televisie naar kijken. Puur omdat ze geen flauw idee hebben waar het over gaat.

Dinja's idee

"Ik ben ook niet degene met de ultieme oplossing", zegt Van Liere. "Maar mijn idee is om een soort battle te maken, waarbij 2 combinaties het tegen elkaar opnemen. En dat net als bij bijvoorbeeld tennis iemand wordt uitgeschakeld." Ook fantaseert ze van een ruiterwissel in de finale, net als bij het WK springen. Dat de finalisten op elkaars paard moeten rijden. Haar plannen vallen in goede aarde bij de dressuurvoorzitter Frank Kemperman van de FEI (de FIFA van de paardensport). Hij zegt in hetzelfde artikel enorm open te staan voor deze ideeën en te gaan kijken wat er mogelijk is. "Maar de dressuurwereld is zo conservatief", zegt Kemperman. "Het liefst loopt iedereen bij wijze van spreken in oude museumjasjes."