‘Paardensport is niet eerlijk, die dieren hebben geen keuze’

3 februari 2020

Journalist en dierenethicus Willem Vermaat maakt zich hard voor de rechten en vrijheden van dieren, waaronder paarden. Onlangs schreef hij een opiniestuk in de Volkskrant waarin hij de paardensport een onverantwoorde hobby noemde. Op Radio 1 deed hij andermaal zijn verhaal.


"Paardensporters zijn niet blij met mijn kritiek", aldus Vermaat. "Al krijg ik ook geluiden van binnen de sector zelf van mensen die met mijn standpunten meegaan. Zij beseffen zich dat paarden op een (dier)vriendelijke manier behandeld moeten worden."

Zijn principe is dat dieren het recht hebben om niet het bezit van mensen te zijn. "In de paardensport is het het geval dat de paarden het bezit zijn van mensen. Zij worden gefokt vóór mensen, voor mensenlijk plezier en bezit. 'Dat is mijn paard', zegt een paardeneigenaar bijvoorbeeld."

Controle
Ondanks dat paardensporters zeggen goed voor de dieren te zorgen, vindt Vermaat het belangrijk dat het paard zelf überhaupt geen keuze heeft. "Het paard is nog niet geboren of de mens heeft al bepaald wat zij ermee gaat doen. Tja..."

Paardenliefhebbers hebben veelal het standpunt dat 'als een paard echt niet wil (sporten), dan doet het paard het ook niet'. Dat argument veegt Vermaat meteen van tafel. "Waarom zijn er allerlei instrumenten nodig dan? Zoals een zweep? Als een paard ergens zelf voor kiest, zouden dwangmiddelen niet nodig zijn. De mens heeft het paard in een afhankelijke positie gebracht."

Macht
Door die positie zouden gefokte, gedomesticeerde paarden niet zomaar 'buiten' kunnen overleven, stelt Vermaat. "De mens heeft de macht over het paard en dat vind ik geen eerlijke situatie. Je komt bovendien overal problemen tegen. Paarden die lang op staal staan, een bit dragen... het paard heeft daar geen belang bij."

Vermaat is niet tegen een 'wereld zonder dieren', of relaties tussen mens en dier. "Zolang dat maar op basis van gelijkwaardigheid gaat en dat gebeurt niet. Het feit dat dat niet gebeurt, geeft aan dat het paard hier geen belang bij heeft."