Springruiters stellen deelname aan ‘Parijs 2024’ veilig: ‘Geen woorden voor’

13 augustus 2022

ANP / EPA

Bondscoach Jos Lansink zag de Nederlandse springruiters vrijdag rond middernacht in het Deense Herning deelname aan de Olympische Spelen van Parijs 2024 veiligstellen. Dat deden Sanne Thijssen, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Harrie Smolders op zéér overtuigende wijze.


Een plaats bij de beste 5 was beslist nodig in de landenfinale van de WK in het tot een paardenarena omgebouwde voetbalstadion van FC Midtjylland. Het Nederlandse team schoof dankzij een foutloze ronde van Smolders zelfs op naar de 2e plaats, achter het ongenaakbare Zweden. 'Ik heb hier geen woorden voor", zei Lansink na de niet meer verwachte ontknoping.

Waar de meeste concurrenten in de slotronde balken er af stootten, bleef Smolders met Monaco foutloos. Hij mag samen met Van der Vleuten en Vrieling zondag terugkomen voor de individuele finale.

Achtervolging
Nederland was als 4e begonnen aan de slotdag van de teamwedstrijd. "We liepen een beetje achter de feiten aan, zeker toen Maikel en Sanne had gereden met ieder 4 strafpunten. Toen leek Parijs moeilijk te worden", keek Lansink terug op de finale in de Deense nacht.

"Als alles op het eind dan zo omdraait, dat is ongelooflijk. Je kunt zien hoe mooi onze sport is. Je moet er tot de laatste hindernis in blijven geloven en dat hebben we zeker gedaan. Alle ruiters hebben hun bijdrage geleverd. Het doel was een kwalificatie binnen te halen, als je dat dan met een medaille doet kan ik niet anders dan tevreden zijn."

Ommekeer
Thijssen had met Con Quidam RB een fout gemaakt op het middelste element van de 3-sprong, maar zag daarna ook dat 'nulrondes' schaars waren in Herning waar zo'n 10.000 toeschouwers een lange zit hadden. "Ik heb ervoor gestreden. Mijn paard moet het van zijn vechtlust hebben en hij gaf vandaag alles." vertelde Thijssen, die met de 26e plaats individueel net buiten de finaleplaatsen bleef.

Van der Vleuten, donderdag foutloos met Beauville Z N.O.P, stootte op de steilsprong een balk eraf. "Als ik ergens de fout niet verwachtte was het op die planken hindernis. Zonde dat zoiets gebeurt, je kunt het niet meer terugdraaien", reageerde de nummer 3 van de Spelen van Tokio, die als 9e aan de individuele finale begint.

Plak binnen
Vrieling was met Long John Silver 3 foutloos maar noteerde wel een tijdstraf, waarna Smolders met Monaco N.O.P met een foutloze rondgang Nederland aan het zilver hielp. "We hadden al 2 dagen niet helemaal het geluk aan onze zijde, maar nu het moest gebeuren, gebeurde het. Dat is prachtig in deze sfeer", jubelde Smolders.