Zwarte dag voor de paardensport: wonderpaard Totilas is overleden

15 december 2020

ANP
Totilas overleden

Het misschien wel beste dressuurpaard ooit is overleden. Dat bevestigde zijn ruiter Matthias Rath als eerste aan Eurodressage. De Nederlands gefokte hengst Totilas is 20 jaar oud geworden. De Nederlandse paardensportbond KNHS zegt tegen deze website dat het nieuws inderdaad klopt.


Totilas zou koliek hebben gehad. Dat krijgen paarden helaas wel vaker en in veel gevallen overleven ze dat niet.

Totilas werd mega beroemd onder Edward Gal. De Nederlandse ruiter en het zwarte paard stonden bij veel dressuurliefhebbers op posters in slaapkamers. Gal en Totilas reden tot 2010 het ene na het andere record aan flarden. Daarna werd Totilas voor het astronomische bedrag van meer dan 10 miljoen euro verkocht aan een Duitse paardenhandelaar.

Lijden
Tot groot verdriet van Edward Gal en de Nederlandse paardensport. Gal zou een zeker gouden medaille gaan ophalen met Totilas op de Olympische Spelen, maar het mocht niet zover komen. Met Totilas ging het in Duitsland alleen maar bergafwaarts. En tot overmaat van ramp moest hij door veel blessures teruggetrokken worden uit de sport. Totilas werd alleen nog ingezet voor zijn zaad: dat leverde namelijk flink geld over voor de handel.