Rolstoelbasketballer Marc de Hond (42) overleden aan kanker

4 juni 2020

ANP Kippa

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten. 


De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij stopte op zijn 18de met zijn studie economie om de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op te richten. De Hond en zijn 2 zakenpartners verkochten de 1e veilingsite van Nederland na een paar jaar aan een Duitse partij.

Radio-dj
Daarna werd hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz! en presenteerde hij enkele televisieprogramma's, zoals het Eindexamenjournaal. Op Radio 1 verzorgde de dj een aantal keren de live-uitzendingen over de Oscaruitreiking.


Tumor
In december 2002 werd bij De Hond (toen 25) een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. Bij 1 van de spoedoperaties waarbij de tumor moest worden verwijderd, raakten de zenuwen in zijn merg bekneld. Hierdoor belandde de presentator in een rolstoel. In 1e instantie kostte het hem veel moeite om zijn nieuwe leven te accepteren. Maar na een aantal jaar schikte De Hond zich in zijn lot en ontpopte zich tot een belangrijke spreekbuis van Nederlanders met een beperking. Marc de Hond was getrouwd met oud-atlete Remona Fransen.

Rolstoelbasketbal
Hij speelde professioneel rolstoelbasketbal van 2007 tot 2016. Daarin speelde voor BV Lely (nu Apollo Amsterdam), dat uitkwam in de landelijke Eredivisie.

Zijn laatste maanden
"Marc was een heel bijzondere man en een geweldige zoon" zegt opiniepeiler Maurice de Hond in een reactie op het overlijden van zijn zoon Marc. "Ook in zijn laatste maanden was hij dezelfde Marc", stelt De Hond. "Een grote steun voor ons allemaal. Dat zal ons, zijn ideale partner Remona en zijn kinderen, helpen dit grote verlies te verwerken."