Schaaklegende Carlsen: ‘De wereldtitel is een deel van mijn identiteit’

8 november 2018

AFP

De grote clash in de schaakwereld komt er aan! Het schaakbord staat klaar in The College van Londen voor de tweekamp om de wereldtitel tussen titelverdediger Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana. De Noor is al sinds 2011 de aanvoerder van de wereldranglijst en vanaf 2013 regerend wereldkampioen in de denksport. 


Carlsen is de lichte favoriet voor de overwinning, maar de Amerikaan Caruana is de man in opkomst. De 26-jarige Caruana won in aanloop naar deze tweekamp al zijn toernooien. Het verschil op de wereldranglijst van de mondiale bond FIDE is dus ook nog maar 3 punten: 2835 om 2832. Vrijdag is de 1e partij.

Wijk aan Zee
De 27-jarige Noor weet dat het deze keer wel eens heel spannend kan worden, al had hij in de vorige tweekamp in 2016 tegen de Rus Sergej Karjakin al een tiebreak nodig na de 12 reguliere partijen. "Dit wordt het ware duel", vertelt de Noor, die begin dit jaar voor maar liefst de 6e keer het schaaktoernooi in Wijk aan Zee won na een tiebreak met de Nederlander Anish Giri. "De wereldtitel is inmiddels een deel van mijn identiteit geworden en daar gaat het om. De titel zelf kan me niet eens zoveel schelen, maar ik wil absoluut niet dat iemand anders het wordt."