Shortlist voor sportprijzen bij Sportgala 2022 zijn bekend: Verstappen kanshebber sportman van het jaar

27 november 2022

ANP
sportverkiezingen-noc-nsf-sportman-van-het-jaar-sportvrouw-paralympische-sporters

NOC*NSF heeft zondag de shortlist bekendgemaakt voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het Jaar. Deze prijzen zullen uitgereikt worden op het Sportgala 2022. De lange shortlist wordt eerst bekeken door een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor.


De shortlist is samengesteld door NOC*NSF, Van de Goor en de NOS. De vakjury zal nominaties bekend maken op 11 december. Daarna mogen sporters en coaches stemmen op de collega's. De stemmen van de jury en de sporters en coaches tellen beide voor 50% mee.

Kanshebbers
Bij de categorie 'Sportman van het Jaar' zitten veel verschillende sporters. Zo staat Max Verstappen op de shortlist, hij won vorig jaar. Maar ook een aantal wielrenners zoals Mathieu van der Poel. Kjeld Nuis is ook meegenomen in de lijst. Ook zijn er een biljarter en een dammer op de lijst gezet: Dick Jaspers en Roel Boomstra.

Bij Sportvrouw van het jaar komen veel bekende namen terug. Suzanne Schulting staat op de lijst, net als Jutta Leerdam en Irene Schouten. Verder zien we ook Marianne Vos, Ireen Wüst en Annemiek van Vleuten terugkomen. Femke Bol, die afgelopen jaar zeer succesvol was, staat ook op de lijst.

Wiegman
Coach van het Jaar is een prijs die zomaar eens naar Sarina Wiegman kan gaan. Ondanks dat zij niet voor Nederland coacht, heeft zij met Engeland grote successen behaald afgelopen jaar. NOC*NSF vindt dat reden genoeg om haar in die categorie mee te nemen.

Paralympisch Sporter
Er is ook een lange lijst voor de Paralympische sporten. Daar zit winnaar van vorig jaar ook weer bij: Jetze Plat. Ook zien we verschillende bekende namen terugkomen zoals para-tafeltennisster Kelly van Zon en rolstoeltennisser Niels Vink.