‘Meer sporters in Oostenrijk zullen bekennen door dopingjacht’

5 maart 2019

BSR Agency

Dieter Csefan leidt namens de federale politie van Oostenrijk de jacht op doping bij sporters. De Duitse sportarts Mark Schmidt zou de 'spil' zijn van de organisatie. Bij hem is de politie nu ingevallen. Door dit nieuws denkt Csefan dat er sporters gaan bekennen, om op die manier een gevangenisstraf te ontlopen.


,,Met een bekentenis uit eigen beweging voorkomen sporters namelijk dat ze in de gevangenis worden gezet’', zegt Csefan in een gesprek met het Oostenrijkse persbureau APA.

Heterdaad
De dopingzaak openbaarde zich afgelopen week tijdens het WK noords skiën in Seefeld. 5 langlaufers werden opgepakt, onder wie de Oostenrijkers Max Hauke en Dominik Baldauf. Hauke werd zelfs op heterdaad betrapt tijdens een bloedtransfusie.

Inval
De politie deed tegelijkertijd een inval in de Duitse stad Erfurt bij sportarts Schmidt, die wordt beschouwd als spil in de zaak. Er zijn naar verluidt veertig bloedzakken in beslag genomen en de onderzoekers proberen nu via DNA-sporen te achterhalen van welke sporters het bloed afkomstig is. ,,We denken dat we erachter kunnen komen wie de eigenaars van het bloed zijn.’'