Streep door de wintersport: pistes bijna overal langer dicht

21 januari 2021

ANP
wintersport corona oostenrijk

De kans was al klein dat je dit jaar met wintersport zou kunnen gaan, maar nu lijkt er echt een streep door het 'skiseizoen' te gaan. De pistes in Frankrijk, Duitsland en Italië blijven volgende maand grotendeels dicht. In Oostenrijk en Zwitserland zijn wél gebieden open, maar daar zitten nog wat haken en ogen aan.


In Frankrijk gaan ze vanwege de oplopende besmettingen bijvoorbeeld zeker niet vóór maart open.
De Franse regering praat daarom met ondernemers over financiële steun. Die houden er rekening mee dat ze dit seizoen geen wintersporters meer zullen zien; iets wat ze naar eigen zeggen "miljarden euro's" gaat kosten.

WHO
Bij de bestrijding van de coronapandemie zijn de wintersporters een grote probleemfactor. Vorig jaar zorgde een uitbraak in Oostenrijk voor snelle verspreiding van het virus. "Skigebieden spelen een belangrijke rol bij het zaaien van de pandemie in heel Europa", waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in december.

Duitsland en Italië houden de pistes om die reden voorlopig dicht. De landen pleiten voor een sluiting in heel Europa, maar Oostenrijk en Zwitserland weigeren dat. Dat zorgde daar in de kerstvakantie voor grote drukte in de skigebieden en op de toegangswegen.

Lockdown Oostenrijk
In Oostenrijk kan sinds kerst weer op de lange latten gestaan worden. Maar de lockdown wordt verlengd en horecagelegenheden en hotels zijn zeker tot eind februari dicht. Skiën is dus vooral voor Oostenrijkers zelf mogelijk.

Geen après-ski
In Zwitserland zijn buitenlandse toeristen wel gewoon welkom, behalve mensen uit Groot-Brittannië. Zorgminister Alain Berset benadrukte daar dat skiën niet gevaarlijk is. "Het gaat om de après-ski. We hebben extreem strenge maatregelen genomen om de risico’s te beperken."