5 redenen waarom je naar het WK Triatlon moet in Rotterdam

15 september 2017

AFP

Rotterdam is dit weekend voor het eerst gastheer van de ITU Grand Final Triathlon. In verschillende categorieën wordt gestreden voor het wereldkampioenschap in een van de zwaarste sporten ter wereld. 5 redenen waarom je dit niet wilt missen.


De namen van de beste triatleten van de wereld zegt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk weinig. Toch komen de snelste triatleten ter wereld naar Rotterdam. De Spanjaarden Javier Gomez en Mario Mola en de Zuid-Afrikaan Richard Murray zijn favoriet bij de mannen bij het 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. Bij de vrouwen doet de Nederlandse Rachel Klamer in de absolute top mee, maar zij kan voorlopig nog niet tippen aan Flora Duffy uit Bermuda en Asleigh Gentl uit Australië.

1 Rotterdammer probeert bij de elite-mannen aansluiting te vinden bij de top. Marco van der Stel (25) eindigde dit jaar al als 17de en 21de bij de besten. De laatste stap wil hij de komende jaren maken.
Spectaculair
Het parcours en de sport zijn spectaculair dit weekend. Zwemmen in de Maas, fietsen over de bekende Erasmusbrug en lopen rond de Euromast. De plaatjes zijn bij voorbaat al schitterend. Kijktip: ga eens bij de wisselzones kijken. Iemand die vermoedt dat hij snel op zijn fiets kan springen of snel zijn schoenen kan aantrekken loopt waarschijnlijk een deuk in zijn ego op.

Hoge snelheid
De atleten schieten als een zwerm bijen richting hun fiets of loopschoenen en zijn na twee keer knipperen met de ogen al uit het zicht verdwenen. De snelheden die daarna op de stenen van de Rotterdamse straten wordt geproduceerd, zowel op de fiets als lopend, zijn schrikbarend hoog.

Groeiende sport
Marathon? Dat kan iedereen. Wie echt een uitdaging wil, schrijft zich in voor een triatlon. 20 jaar geleden was de sport veel minder toegankelijk met vrijwel alleen wedstrijden van de maximale afstand (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen). Tegenwoordig zijn er sprintwedstrijden over veel kleinere afstanden. In Rotterdam wordt gestreden over de olympische afstand, ongeveer een kwart van de hele afstand van een originele triatlon en daarom mooi als instapwedstrijd.

Bucket list
Wanneer de olympische afstand geen uitdaging meer vormt, kan getraind worden voor de klassieke, lange afstand. Bij het finishen van die afstand kan het ultieme vinkje op de bucket list worden gezet. De Nederlandse Triatlon Bond ziet al jaren een enorme groei aan leden en dat is niet voor niets.

Vorig jaar vond de finale plaats in het Mexicaanse Cozumel. Onderstaande beelden staan zelfs bij niet-triatleten in het geheugen gegrift. Ook in Rotterdam gaan heroïsche en historische prestaties plaatsvinden.
Nederlanders
Jetze Plat en Geert Schipper hebben vandaag al hun Nederlandse visitekaartje afgegeven. Ze zijn 1e en 2e geworden bij het wereldkampioenschap voor paratriatleten. De twee heren zijn oppermachtig. Met 2 keer Nederlands eremetaal is het hopen dat de rest van het weekend meer wordt geoogst. Naast de elite wordt in verschillende leeftijdsklassen om de wereldtitel gestreden. In die categorieën zitten meerdere Nederlandse kanshebbers.