Epke Zonderland twijfelde om door te gaan na opschuiven Spelen: ‘Moest het laten bezinken’

1 april 2020

ANP

In zijn 1e reactie op het uitstel van de Olympische Spelen klonk turner Epke Zonderland (33) nog een beetje twijfelend. Wilde hij nog wel een jaar door? Een goed gesprek met zijn vrouw Linda gaf de doorslag. "De intentie om door te gaan is er."


Deze zomer zou Zonderland op de Olympische Spelen zijn laatste toernooi turnen om in januari te starten met zijn vervolgopleiding tot sportarts. Dat de Spelen werden verplaatst naar 2021 bracht de turner daarom in een spagaat. "Ik moest het even laten bezinken en beslis er natuurlijk niet alleen over", vertelt Zonderland ruim een week later en inmiddels trainend aan de rekstok in een leegstaand pand. 

Haken en ogen
De stem van zijn vrouw Linda telde blijkbaar zwaar want een gesprek met haar gaf de doorslag. "Zij staat er ook positief in. Er zijn nog allerlei haken en ogen, bijvoorbeeld hoe de kalender eruit gaat zien, hoe het verder gaat met de kwalificatie. Pas wanneer dat duidelijk is kan ik een planning gaan maken."


Concurreren met de besten
Een jaar langer turnen, het gooit zijn plannen in de war. "De bedoeling was dat ik na de Spelen zou stoppen. Ik wilde in januari beginnen aan een vervolgopleiding tot sportarts. Dat is fulltime. Dat wordt nu een jaar later." Hij zegt de sport nog steeds leuk te vinden, het is geen opgave. "Maar er is elk jaar weer die spanning. Kan ik nog concurreren met de besten? Dat was nu wel, maar hoe is dat volgend jaar?"