‘Jonge Britse turnsters jarenlang systematisch fysiek en mentaal mishandeld’

16 juni 2022

Getty Images

Tja, het mag geen grote verrassing meer zijn, maar verbazingwekkend blijft het altijd. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat Britse turn(st)ers jarenlang mishandeld zijn en dat het winnen van prijzen boven de veiligheid van de jonge gymnasten geplaatst werd.


In een 306 pagina's tellend rapport worden de systematische misbruikkwesties vermeld. Het onderzoek werd in 2020 gestart naar aanleiding van beschuldigingen van mishandeling binnen de sport.

Fysieke en mentaal
De mishandelingen zouden gaan over scheldpartijen, doortrainen bij blessures en bodyshaming. Sommige sporters mochten zelfs tijdens de trainingen niet naar de wc of even iets drinken.

De onderzoeker beschuldigt voormalig British Gymnastics-baas Jane Allen van 'gebrek aan leiderschap' en een 'organisatorisch falen om het centrale belang van het welzijn van atleten voorop te stellen'.

"De ervaringen van de gymnasten die worden gedeeld, zijn schrijnend en verontrustend om te lezen. Niemand in de sport zou ooit aan dergelijk misbruik mogen worden blootgesteld."