Oud-turnsters willen onderzoek naar misbruik: ‘De bond kijkt weg’

15 september 2020

ANP

'Stop misbruik in de turnsport'. Met die oproep zijn 6 oud-topturnsters een petitie gestart. Zij vragen de politiek om een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van gymnastiekbond KNGU.


"Er zijn honderden slachtoffers van misbruik in de turnsport. De turnbond weet hiervan, maar kijkt steeds weg en neemt geen verantwoordelijkheid, waardoor wij als sporters niet gezien en gehoord worden. Dit moet stoppen!’, aldus een toelichting op de Facebookpagina Dossier Turnmisbruik. De petitie is een initiatief van Verona van de Leur, Loes Linders, Mayra Kroonen, Stephanie Tijmes en Anouk en Lizanne Jong.

'Prestaties zijn belangrijker'
"Wij constateren grensoverschrijdend gedrag in de turnsport, al meer dan 30 jaar lang. Er zijn honderden slachtoffers van kindermishandeling. De KNGU is en was op de hoogte van de misstanden die plaatsvonden onder hun verantwoordelijkheid. De KNGU kijkt steeds weg, doet niks met meldingen. Onderzoeksrapporten en klachtdossiers zijn verdwenen. Prestaties zijn voor de KNGU belangrijker dan het welzijn en de veiligheid van hun sporters”, aldus een verklaring van de initiatiefnemers op Petitie.nl.

Zij vragen de overheid om een onafhankelijk onderzoek naar de KNGU, 'waarbij kritisch wordt gekeken naar het functioneren en de rol van deze sportbond, in heden en verleden. Het onderzoek moet uitgevoerd worden door een team van experts, met onder anderen specialisten kindermishandeling en topsportdeskundigen.'

Het KNGU-bestuur zou lopende het onderzoek op non-actief gesteld moeten worden. Ook willen de ex-turnsters specialistische nazorg voor slachtoffers, waartoe zij zichzelf rekenen.