Ruim 90 turnsters eisen 930 miljoen euro van FBI na falen in zaak-Nassar

8 juni 2022

ANP
simone-biles-misbruik-larry-nasser-rechtszaak

Meer dan 90 (oud-)turnsters eisen maar liefst 931 miljoen euro schadevergoeding van de FBI. Dat doen zij in verband met het falen van de veiligheidsdienst in de zaak rond het seksueel misbruik van turnarts en viespeuk Larry Nassar. De dienst zou volgens de aanklacht veel te afwachtend hebben gereageerd toen de 1e signalen over Nassar binnenkwamen. Daardoor kon het misbruik van de inmiddels veroordeelde Nassar maandenlang doorgaan.


De meeste van de (oud-)turnsters die de FBI nu aanklagen, zeggen dat de voormalige arts van de Amerikaanse turnbond hen nog heeft misbruikt nadat in 2015 bij de FBI al melding was gemaakt van het misbruik.

Rapport
Vorige zomer verscheen een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarin stond dat de FBI 'niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen aan het adres van Nassar heeft gereageerd'. Toch besloot het ministerie 2 weken geleden 2 voormalig FBI-agenten niet te vervolgen hiervoor.

Olympisch kampioenes bij de eisers
Tot de groep eisers behoren ook meervoudig Olympisch turnkampioene Simone Biles en Olympisch kampioenes Alexandra Raisman en McKayla Maroney. De FBI heeft 6 maanden de tijd om te reageren op de aanklacht. Afhankelijk van hun reactie kunnen er rechtszaken volgen.

Gevangenisstraf
Viespeuk Nassar werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 175 jaar vanwege het seksueel misbruik van honderden veelal jonge turnsters.