WK voor niet fitte Epke Zonderland onzeker: ‘Ben flink verkouden geweest’

7 september 2019

AP

Epke Zonderland is niet helemaal fitjes. 2 heftige verkoudheden hakten er de laatste maanden flink in. De wereld- en Europees kampioen op rekstok is een maand voor de WK nog verwijderd van zijn topvorm. Zo ondervond hij bij de interland in zijn thuishal in Heerenveen, de voorlaatste test voor de mondiale kampioenschappen.


"Ik heb 2 keer een verkoudheid gehad die best wel lang duurde. Dan gaan de holtes weer wat dichtzitten. Dat is 4 jaar geleden een zwakke plek geworden bij mij. Een verkoudheid blijft nog wel eens nazeuren bij mijn holtes", zei Zonderland, nadat hij uitgehijgd was van zijn rekstokoefening.

Kuur en zorgen
Onder tijdsdruk besloot dokter Epke een antibioticakuur te volgen. "Dat heeft geholpen, maar dan ben je nog niet meteen fit. Ik moet nog wat meer energie krijgen." Zijn WK-deelname staat op losse schroeven.

Bondscoach Bram van Bokhoven gaf aan zolang mogelijk alle opties open te willen houden, tot 24 uur voor de kwalificatiewedstrijd in Stuttgart. Voor Zonderland zelf wordt de laatste test, over 2 weken opnieuw in Sportstad Heerenveen, doorslaggevend.

"Of ik me zorgen maak? Jawel, normaal weet je een maand voor een groot toernooi waar je aan toe bent. Dan hoef je alleen nog de puntjes op de i te zetten. Nu moet ik van 2 vluchtelementen naar 4, al is voor de teamwedstrijd 3 voldoende. Dan moet mijn lichaam wel meewerken en geen tegenslag meer krijgen."

Herstellen
Als het zo doorgaat, is Epke op tijd klaar. "Over 2 weken is een mooi meetmoment. Dan wil ik wel mijn volle oefening doen en wat fitter uit de wedstrijd komen. Dat is het moment waar het om gaat. Om te laten zien dat ik wel in het team thuishoor. Ik denk dat het nu een hele goede keuze was om mij niet in te zetten in het 1e team."

Volgens Zonderland hebben de anderen goede dingen laten zien. "Ik heb vertrouwen in het team. Ook al zou ik niet meedoen aan de WK, dan is het nog niet klaar. Die jongens hebben hele goede kansen zonder mij. Dat geeft me ook rust."

Belangrijk zijn
Hij hoopt dat het over 2 weken beter gaat. "Dat ik een meerwaarde kan zijn voor het team. Dat is het moment om te besluiten. Anders moet ik een ander plan trekken. Ik ga niet met heel veel risico mee naar Stuttgart en dan op het laatste moment toch niet meedoen. Dat is voor niemand goed."

Terugkijkend op zijn 1e wedstrijd sinds de NK in juni maakte somberheid bij Zonderland plaats voor optimisme. "Dit voelt eigenlijk wel goed, dit geeft meer vertrouwen."