Het verhaal achter de kleinste sportprijs ter wereld
i

ANP Foto

Het verhaal achter de kleinste sportprijs ter wereld

admin • 18:37, 13-09-2017 / Laatste Update: 20:32, 08-01-2024

Het is bijna sneu: sporters die alles geven om de allerbeste te worden, en dan zo'n lullig bekertje krijgen. Het is natuurlijk ook wel een merkwaardig gezicht. Maar achter dat babyprijsje zit eigenlijk wel een heel mooi verhaal en een bijzondere traditie.

Het minitrofeetje heet The Ashes en is te winnen in het cricket. Al sinds 1882 wordt er gestreden om de kleine cup. Het is niet zomaar een strijd, maar dé strijd tussen de 2 grondleggers van het cricket: Engeland en Australië.

2-jaarlijkse traditie 

De sport cricket is in Engeland ontstaan. In 1880 vond de allereerste échte landenwedstrijd plaats, tussen Engeland en Australië. De Engelsen waren oppermachtig en wonnen. In 1882 ontmoetten de landen elkaar weer, maar dit keer was het Australië dat won, op Engelse bodem.

In The Sporting Times werd kort na die overwinning in een satirisch artikel geschreven dat het Engelse cricket was 'overleden' en dat 'het lichaam zal worden gecremeerd en de as zal worden meegenomen naar Australië'. Dit was natuurlijk tegen het zere been van de Engelsen, en het jaar daarna kwamen ze naar Australië om hun verloren as weer terug te winnen.

Waarom zo klein?

We vroegen even na bij de Nederlandse Cricketbond waarom dat bekertje nou eigenlijk zo klein is. "Om het de Engelsen nog even in te wrijven, besloten de Australiërs de bails, een onderdeel van de wicket, te verbranden en de as daarvan in een urn te stoppen. Die bails zijn stukjes hout van een paar centimeter, dus een grote urn heb je daar niet voor nodig", legt een woordvoerder van de KNCB uit. "Misschien wilden de Australiërs daarmee ook wel zeggen dat er nog maar weinig van het Engelse cricket over was. Maar dat kunnen we ze helaas niet meer navragen."

Nu, meer dan een eeuw later, wordt er nog steeds gestreden om The Ashes. Maar niet meer om dat originele urntje, want dat staat tegenwoordig achter het glas in het MCC Museum in Londen. En ook al is het cricket tegenwoordig ook in andere landen populair, en strijden ook zij mee in de top, de strijd om The Ashes blijft alleen tussen Engeland en Australië.

Gelijk opgaande strijd 

Elke 2 jaar zoeken de landen elkaar weer op. Dit jaar is een bijzonder jaar, want de wedstrijden om de minicup worden voor de 70e keer gespeeld. En de stand tot nu toe? Precies gelijk! Beide landen wonnen 32 keer, en 5 keer werd het gelijk. Op dit moment staat het bekertje nog bij de Engelsen in de prijzenkast, want zij wonnen voor het laatst in 2015.