Oranje-volleybalsters zeker van halve finale WK na ultieme comeback tegen VS

admin • 13:30, 15-10-2018 / Laatste Update: 11:32, 08-01-2024

Wat een wedstrijd! Nederland leek lang kansloos onderuit te gaan tegen de Verenigde Staten. Met 'werkvolleybal' knokte de volleybaldames zich terug van een 2-0 achterstand naar een 2-3 overwinning. Daarmee veroverden de Oranje-volleybalsters een plek in de halve finale van het WK in Japan.

Oranje begon de eerste set ijzersterk. Binnen no time stond de ploeg van bondscoach Jamie Morrison met 10-3 voor. Die voorsprong slonk en slonk naar het einde van de set. Nederland hield 3 setpoints over, maar wist er niet 1 te benutten. Na spannende rally's sleepte de VS uiteindelijk de set binnen met 32-30.

Tekst loopt door onder video

Dat onverwachte setverlies werkte door in de koppies in de 2e set. Oranje verloor dan ook kansloos met 25-15. In de 3e set bleek iedereen weer scherp en ging het lang gelijk op. Zeker Lonneke Slöetjes liet zien in topvorm te zijn. Vanuit het Amerikaanse kamp was te zien dat er alles aan gedaan werd om haar niet aan de bal te krijgen.

Nederland liep halverwege de set uit en kwam op 24-19, maar had weer moeite met het binnenslepen van de set. Uiteindelijk pakte Oranje die set met 25-22.

Beslissing

De 4e set begon Nederland opnieuw sterk met een voorsprong van 11 tegen 5, bouwde die uit naar 16 tegen 9 en de set eindigde uiteindelijk in 25-15. Kelly Murphy, één van de sterspeelsters bij de Amerikanen, kon geen potten breken. Tot het einde van de 4e set wist zij nog geen punt te maken.

De 5e en natuurlijk beslissende set begon Nederland, alsof het heel gewoon is, weer goed. Slöetjes werd steeds meer het doelwit van harde passes van Amerika om haar uit haar spel te halen. Dat lukte bij lange na niet. Oranje won de set met 15-9 en daarmee de wedstrijd.

Halve finale

De wedstrijd tegen de VS in de 3e ronde bleek ideaal. Zij verloren namelijk met 3-2 van China, waardoor winst op de Amerikanen genoeg is voor een plek in de halve finale. De volleybaldames schreven dit WK al geschiedenis. Nog nooit zaten de Nederlandse volleybalsters bij de laatste 6, nu zitten ze dus bij de laatste 4!