Orion komt kracht tekort om titelfavoriet een dreun te geven

admin • 19:57, 17-04-2016 / Laatste Update: 08:56, 08-01-2024

In een zinderend spannende eerste play-off om de landstitel volleybal boog titelfavoriet Lycurgus uit Groningen in eigen huis een 2-0 achterstand tegen Orion uit Doetinchem om tot een 3-2 overwinning. Lycurgus heeft nu een 1-0 voorsprong in de finale die wordt gespeeld in een serie best-of-five. Vreemd genoeg draaide het spelbeeld pas om toen sterspeler Wytze Kooistra naar de kant ging.

Het Doetinchemse Orion kreeg de kolkende MartiniPlaza, normaal gesproken thuis van de Groningse basketbalclub Donar, al snel stil. De 3100 bezoekers leken verrast door het goede spel van de tegenstander, net zoals Lycurgus. Richting de beslissende punten van de eerste set kwamen de Doetinchemmers op een gaatje van vier punten en maakten die voorsprong gedecideerd af: 25-22.

Controle

In de tweede set draaide ook Lycurgus warm. Omdat Orion ook nog lekker in vorm stak ontspon zich er een steekspel van hoog niveau met heerlijk lange rally’s. Toch was het Orion dat meer controle kreeg en twee punten op Lycurgus pakte. Vervolgens lukte het de Doetinchemmers het niet om een setpoint op 24-22 niet afmaken, maar op karakter kregen ze een tweede kans die ze wel benutten: 27-25.

Gedoodverfde kampioen

Lycurgus liet pas in de derde set zien waarom het eerste werd in de reguliere competitie en wordt bestempeld als de gedoodverfde kampioen. Opvallend was dat het juist zonder sterspeler Kooystra het beter ging lopen bij de Groningers. Op het spel van zijn vervanger Gino Naarden kon Orion geen antwoord geven. Hoewel het zeker niet vanzelf ging, werd het 25-21 voor Lycurgus.

Dordtse service niet meer indrukwekkend

De vierde (25-21) en vijfde set (15-12) bepaalde Lycurgus de toon. De Groningers waren niet meer onder de indruk van de Doetinchemse service en serveerden bovendien zelf goed. Orion probeerde met enkele wissels grip op het spel te krijgen, maar met Steve Irwin sloeg Lycurgus naar de overwinning. Komende woensdag staat de tweede wedstrijd op het programma in Doetinchem (19.30). Mocht Lycurgus weer winnen, dan volgt volgende week zondag om 15.00 de beslissende wedstrijd in wederom de MartiniPlaza in Groningen.