Veroordeelde beachvolleyballer Van de Velde: ‘Ik kan de grootste fout van mijn leven niet terugdraaien’

7 juli 2018

ANP

Dirk Boehlé en Steven van de Velde beginnen samen de EK beachvolleybal, over een week in Nederland. Over de laatste speler, Van de Velde, valt behoorlijk veel te zeggen. Hij heeft een strafblad door een zedendelict, dat in Engeland plaatsvond, maar nu hoopt hij op een 2e kans.


Van de Velde werd in 2016 door een rechtbank in Engeland veroordeeld. Hij was 19 jaar en had seks met een meisje van 12, die hij via Facebook leerde kennen. Hij wist dat ze minderjarig was, maar toch deed hij wat hij heeft gedaan. Hij zat 12 maanden in een Engelse cel voor verkrachting.

Seks met een minderjarige wordt in Engeland automatisch als verkrachting gezien. In Nederland zou hij dan schuldig zijn aan ontucht.

Grootste fout
De talentvol beachvolleyballer doet bij de NOS zijn verhaal en zegt dat hij hoopt op een 2e kans. "Ik kan de grootste fout van mijn leven niet terugdraaien. Je mag oordelen, natuurlijk. Het is de grootste fout van mijn leven."

"Ik zat in die tijd in een moeilijke fase van mijn leven. Ik trainde alleen maar met oudere gasten mee. Ik zag mijn vrienden steeds minder. Elke dag trainen is zwaar."

Contact aangewakkerd
En dus zocht hij een uitweg in de tijd dat het niet zo goed ging. "Het contact is toen weer aangewakkerd", zegt Van de Velde over het meisje waarmee hij in gesprek ging op Facebook.

"Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt, zonder dat er een oordeel over was. In een momentopname heb ik in de ochtend het ticket geboekt. We hebben seks gehad."

'Ik kan het niet beter maken'
"Niemand ontkent wat ik heb gedaan. Haat je me nog steeds, dan haat je me. Daar kan ik niks aan veranderen. Iedereen heeft recht op een mening. Ik kan het niet beter maken."