Volleybaldames verliezen van China; Servië volgende tegenstander in halve finale WK

AFP

admin • 16:18, 16-10-2018 / Laatste Update: 22:13, 04-01-2024

De Nederlandse volleybaldames hebben de Final Six-wedstrijd tegen China met 1-3 verloren. Na een prachtige comeback tegen de Verenigde Staten kunnen ze het niet doorzetten in de 2e groepswedstrijd. De olympische kampioen was te sterk. Nederland was al zeker van de halve finale, het ging nog alleen om de groepswinst.

Door deze nederlaag is de tegenstander in de halve finale ook duidelijk: Servië. Dit toernooi troffen de 2 landen elkaar al. Toen won Nederland met 3-0. Dus nog alle hoop voor de vrouwen van bondscoach Morrison. De wedstrijd wordt vrijdagochtend gespeeld.

Gelijk, gelijk en nog eens gelijk

Oranje begint goed aan de wedstrijd tegen de Chinezen. De dames komen op een 4-1 voorsprong, mede door de aces van Lonneke Slöetjes. Daarna gaat het gaat gelijk op tussen China en Nederland. Er komen tussenstand van 8-8, 11-11 en 14-14 op het scorebord te staan.

Daarna zakt het wat in en komen er lange rally's. China weet hier het meest van te profiteren (16-18). Oranje weet terug te komen tot 23-23. Het blijft ontzettend spannend. Door Anne Buijs wordt de set beslist in Nederlands voordeel met 25-23.

Olympisch kampioen

China trekt de 2e set al snel naar zich toe. Changning Zhang pakt de punten voor China. Ze komen maar liefst op een 1-6 voorsprong. Nederland weet nog wel steeds 'n paar punten te pakken, maar de Chinese dames blijven scherp. 10-15 als tussenstand.

Dan gaat het al snel hard en maakt de Nederlandse verdediging geen kans. 13-23. Vervolgd door een paar harde slagen van Celeste Plak, maar de huidige olympisch kampioenen blokken goed. Ze komen zelfs op setpoint. Deze wordt verzilverd, omdat Oranje de bal niet goed kan wegwerken. Tussenstand: 1-1!

Chinese blok werkt goed

De teams beginnen wisselvallig aan de 3e set. 1-2 voor China, allemaal punten door een fout van de ander. Het 9e punt van de set komt uit een mooie, lange rally. Uiteindelijk tikt Slöetjes de bal hard over het net, 4-5. 5-5 komt ook van haar hand. Dan lijkt Nederland ook de 6-5 binnen te halen, maar door een challenge van China, komt het punt naar hun kant toe. 7-11 voor de Aziaten.

Spelverdeelster Laura Dijkema staat goed en kan prima aanleggen op Plak en Slöetjes. Nederland komt terug naar 14-15. Maar dan komen de kwaliteiten van de Chinezen weer naar voren en zetten weer een riante voorsprong neer van 16-22. China haalt uiteindelijk de set binnen (18-25) na een goed blok.

Ook set 3 is een prooi voor China!! 25-18 @Volleybaldames nu op 2-1 achterstand #ZiggoSport #LetsGoOrange pic.twitter.com/Qbezm0FoHl

— Ziggo Sport (@ZiggoSport) 16 oktober 2018

Eindelijk voor

Het team van Morrison begint de 4e set goed. 5-2 voor, mede door Yvon Beliën en Slöetjes. Voor het eerst op voorsprong sinds de 1e set. Die voorsprong blijft niet van lange duur. 8-12, mede door goede harde services van China. Maar ook die voorsprong wordt weggewerkt. Nederland komt tot 13-13 terug. Dan gaat het niet soepel bij Oranje en China profiteert maximaal, de score wordt naar 15-21. Uiteindelijk verliest Oranje de pot definitief met 17-25 in de laatste set.