Volleybaldames in heksenketel onderuit tegen gastland Turkije bij kwartfinale EK

4 september 2019

EPA

De Nederlandse volleybaldames hebben zich niet weten te plaatsen voor de halve finales van het EK. In en tegen Turkije werd na 3 sets verloren: 20-25, 22-25 en 20-25. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison ging onderuit door persoonlijke fouten en een ijzersterke tegenstander waar alles lukte.


Zo won Giovanni Guidetti, die met Oranje in 2015 zilver pakte op het EK, van zijn oude ploeg. In de halve finale treft hij Duitsland of Polen.

Terechte nederlaag
Nederland ging in de 1ste set vrij kansloos met 25-20 onderuit. In de 2de set ging het lange tijd gelijk op, maakte Turkije een hoop fouten, maar ging Nederland daar in mee. Daardoor won Turkije de set met 25-22. In de 3de set was Turkije opnieuw te sterk: 25-20.

Heksenketel
Oranje speelde in Ankara tegen gastland Turkije, 1 van de 4 organiserende landen van het EK. In de zaal zaten 10.000 supporters op de tribunes die zorgden voor een hoop kabaal. Wie weet waren de speelsters daardoor niet scherp genoeg.

Tot nu toe foutloos
De kansloze nederlaag tegen Turkije komt als een flinke klap, want Nederland had in de eerste 6 wedstrijden op het EK nog geen set verloren. Azerbeidzjan, Kroatië, Roemenië, Hongarije en Estland werden in de laatste week van augustus allemaal in 3 sets verslagen in de poulefase.

Afgelopen zondag werd in de 8ste finale in Budapest ook met 3-0 gewonnen van Griekenland, maar vanavond bleek Turkije te sterk. Precies een maand geleden verloor Nederland in Catania ook al van Italië in de strijd om een olympisch ticket.

Servië had zich eerder vandaag al geplaatst voor de halve finales door met 3-0 te winnen van Bulgarije. De EK-finale is komende zondag in Ankara. Turkije speelt in de halve finale zaterdagavond tegen Duitsland of Polen. De Nederlandse volleybalsters waren verliezend finalist op de afgelopen 2 Europese kampioenschappen.