Volleybalsters maken zich op eerste test

Volleybalsters maken zich op eerste test

00:49, 25-07-2014 / Laatste Update: 06:54, 07-01-2024

ENSCHEDE - Een flink eind van huis, in Puerto Rico, begint vrijdag met de World Grand Prix de serieuze aanloop van de Nederlandse volleybalsters naar het wereldkampioenschap eind dit jaar in Italië. Een vooruitblik in vijf vragen en antwoorden.

De World Grand Prix, is dat net zoiets als de World League bij de mannen?
Inderdaad, beide competities zijn met elkaar te vergelijken. En ook de opzet van de WGP dit jaar lijkt veel op die van de mannelijke evenknie. Waren beide competities eens een tamelijk exclusief (en duur maar ook lucratief) feestje van de beste landen ter wereld, nu is het aantal deelnemers aanmerkelijk uitgebreid. Dit jaar doen liefst 28 teams mee in plaats van de 18 van vorig jaar. Het zorgt wel voor een ingewikkelde formule. Om
onaantrekkelijke inmaakpotjes te voorkomen zijn groepen ingedeeld naar kracht. In groep 1 zitten de 12 beste teams, in groep 2 en 3 elk 8 teams die wat lager ingeschat worden. Nederland zit in groep 2 met Polen, Puerto Rico, Peru, Argentinië, Canada, Cuba en België.

Wat betekent deze opzet voor Oranje?
Ze spelen drie achtereenvolgende weekenden tegen deels wisselende tegenstanders. Dit weekeinde zijn dat Cuba, Puerto Rico en Argentinië. Een week later in het Belgische Leuven zijn België, Canada en opnieuw Argentinië de opponenten. Over ruim 14 dagen heeft Doetinchem de primeur van de eerste WGP-duels op Nederlandse bodem. Tegenstanders in de gloednieuwe topsporthal zijn dan Polen, België en Puerto Rico.

En hoe gaat het dan verder?
Na die drie rondes volgt de finaleronde in Polen waarvoor het gastland al geplaatst is. De beste drie teams naast Polen gaan naar de finaleronde. De winnaar van die Final Four plaatst zich voor de grote finale met de beste 5 teams uit groep 1 en die wordt gehouden in Japan.

Hoe liggen de kansen van het Nederlands team?
Normaal gesproken moet Oranje in staat geacht worden om 'Polen' te halen. Landen als Canada, Argentinië, Peru en Puerto Rico zijn in principe zwakker dan het team van bondscoach Gido Vermeulen. Maar erg veel vergelijkingsmateriaal is er niet, deze zomer heeft de Nederlandse ploeg alleen maar vriendschappelijke potjes gespeeld. Japan halen is weer een ander verhaal en eerlijk gezegd zit Vermeulen daar waarschijnlijk niet op te wachten. Het betekent minder dan een maand voor het WK een verre reis voor een toernooi waar qua resultaat niet veel te halen is, behalve extra punten voor de wereldranglijst. Die zijn overigens wel interessant met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen. Maar dat is goed presteren op het WK ook.

Hoe staat het met de samenstelling van het team, is iedereen van de partij?
Bijna wel. Bondscoach Vermeulen heeft naar Puerto Rico 12 speelsters meegenomen, in Leuven en Doetinchem komen er 2 bij om uit te kiezen. In Puerto Rico is de later ingestroomde routinier Manon Flier nog niet van de partij. Dat geldt ook voor haar opvolgster als aanvoerder, Maret Grothues uit Almelo. Zij is nog op de weg terug na een afgescheurde achillespees. In de selectie verder wel vier speelsters uit de regio: Femke Stoltenborg, Lonneke Sloetjes, Judith Pietersen en Myrthe Schoot.