Volleybalsters strijden flink maar winnen wel van Zuid-Korea

Trevor Wagener • 12:48, 23-09-2019 / Laatste Update: 10:40, 05-01-2024

De Nederlandse volleybalsters hebben maandag bij de World Cup in Japan hun 5e overwinning behaald. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was met 3-1 (25-19, 21-25, 25-22 en 25-23) te sterk voor Zuid-Korea.

Mede door de zege staat Nederland 3e in de stand om de wereldbeker. Ze hebben 16 punten uit 7 wedstrijden. De Verenigde Staten en China hebben 1 punt meer maar wel een wedstrijd minder gespeeld.

Hoe zit het ook alweer?

In totaal doen er 12 landen mee aan de World Cup. Alle landen spelen een keer tegen elkaar. Oranje verloor al van Servië en de Verenigde Staten en boekte overwinningen op Kenia, Brazilië, Argentinië en Kameroen. Nederland kan bij de wereldbeker geen ticket verdienen voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio.

Het toernooi is een opwarmer voor het olympisch kwalificatietoernooi dat in januari op het programma staat. Op de Spelen 3 jaar geleden in Rio de Janeiro eindigde Oranje als 4e. Na een eenvoudige 3-0-overwinning zondag op Kameroen, had Oranje het maandag in Toyama veel lastiger met Zuid-Korea, dat 9e staat op de wereldranglijst. Nederland is de mondiale nummer 7.

Strijden

Met Britt Bongaerts, Anne Buijs, Marrit Jasper, Yvon Belien, Juliet Lohuis, Lonneke Slöetjes en libero Myrthe Schoot in het team kwam Oranje in het 1e bedrijf met 13-16 achter. Mede door het inbrengen van Celeste Plak en Laura Dijkema werd de set alsnog gepakt (25-19).

In de 2e set ging het lang beide kanten op en kon het dus alle kanten op. Bij 21-23 had Zuid-Korea een kleine voorsprong te pakken en die gaf het niet meer uit handen (21-25). Vervolgens was ook de 3e set spannend. Op 22-18 maakten de Koreaanse vrouwen 3 punten op rij. Daarna was Oranje toch weer de sterkste (25-22).

Snel weer vlammen

Het binnenhalen van de 4e set en daarmee de winst, dankte Oranje opnieuw aan een sterkte eindsprint. Na een stand van 22-22 was Nederland net iets beter, deels door punten van Jasper en Lohuis (25-23). Dinsdag zal Oranje opnieuw flink aan de bak moeten, want dan is Rusland de tegenstander. De Russische vrouwen staan 5e op de wereldranglijst.