Voormalig topskiester Elena Fanchini (37) overleden aan kanker

9 februari 2023

Rust in vrede, Elena Fanchini! De Italiaanse skiester is op 37-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft de Italiaanse skibond FISI bevestigd. Bij Fanchini werd begin 2018 al een tumor geconstateerd. Dat kostte haar deelname aan de Olympische Spelen van Pyeongchang.


"Aan het einde van een ernstige ziekte is Elena Fanchini overleden in haar woonplaats Solato", meldde de FISI in een korte verklaring. De aard van de kanker werd niet bekendgemaakt.

Fanchini won onder meer zilver op de afdaling bij de WK ski van 2005. In de wereldbeker behaalde ze 4 keer het podium op de afdaling, met daarbij 2 zeges: in 2005 in het Canadese Lake Louise en 4 jaar later in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Maar ze werd veelvuldig gehinderd door blessures, vooral aan haar knieën die 'van glas' leken, zei ze soms.

Nadat ze de Spelen van 2018 had gemist en de tumor was verwijderd kwam ze later dat jaar zwaar ten val tijdens een training waarbij ze een gebroken vinger, gebroken kuitbeen en ernstige kneuzingen aan de linkerknie opliep. Tot een terugkeer op de piste kwam het niet.

Eerbetoon
Vorige maand droeg haar landgenote Sofia Goggia een zege in Cortina op aan Fanchini die, zo zei ze, 'een moeilijke tijd had'.

Lees ook: Deventer amateurvoetballer (26) omgekomen bij de aardbevingen in Turkije