Vriend Hambüchen: ‘Epke plaatst zich nog wel voor Spelen’

9 oktober 2019

ANP

De val van Epke Zonderland maandagavond op de WK in Stuttgart deed ook pijn aan de ogen van Fabian Hambüchen. "Ik was heel verdrietig, geshockeerd”, bekent de Duitser. Hambüchen volgde Zonderland in Rio de Janeiro op als olympisch kampioen op rekstok. Ook toen, in de olympische finale van 2016, kwam Zonderland ten val.


Na Rio beëindigde Hambüchen zijn turncarrière. Hij is nog altijd bevriend met zijn voorganger en generatiegenoot. In Stuttgart vervult hij deze WK de rol van ambassadeur. "Ik wist dat Epke problemen had in de voorbereiding, dat hij ziek was geweest, uit vorm. Ik dacht dat hij de finale toch zou halen. Het maakt mij verdrietig. Epke is een goede vriend. Ik herinner me nog onze eerste ontmoeting in 2004."

Jochies
"Ik was 16, hij 17. Het was een wedstrijd tussen teams met 2 junioren en 1 senior. Wij waren nog junior, onze oudere broers de senior van onze teams. Na de kwalificatie gingen zij feesten, zij waren al klaar. Epke en ik moesten ons focussen op de rekstokfinale. Daar leerden we elkaar beter kennen, werden we vrienden. Daarna kwamen we elkaar in elke rekstokfinale tegen’', vertelt Hambüchen.

Lunch
Zo ook op de Spelen van Rio. "Vlak voor de finale hebben we samen geluncht. Ik vroeg hem: ‘Wat wordt de uitslag morgen’. Hij zei: ‘Misschien hetzelfde als in Londen?’ ‘Goed, maar mogen we dan van plek wisselen?’, vroeg ik. Epke moest lachen. ‘Als de beste maar wint.”
Tokio
Hambüchen (31) rekent erop dat zijn Friese vriend alsnog via het wereldbekercircuit de Spelen van Tokio haalt. "Hij heeft nog een kans, staat er beter voor dan zijn concurrent Hidetaka Miyachi uit Japan. Als Epke zich plaatst, wat ik wel verwacht, heeft hij natuurlijk een kans om olympisch kampioen te worden. Dat zou het mooiste einde van zijn carrière zijn”, spreekt Hambüchen uit ervaring. "Zo niet, dan ís hij voor mij nog olympisch kampioen. Niet voormalig olympisch kampioen. Die titel verlies je nooit.’’