Geen World League-brons voor Nederlandse waterpolosters: nederlaag tegen VS na strafworpen

6 november 2022

Getty Images
geen-brons-voor-nederlandse-waterpolosters-world-league-nederlaag-na-strafworpen-tegen-verenigde-staten

De Nederlandse waterpolosters hebben op de superfinale van de World League net naast het brons gegrepen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis verloor op Tenerife de wedstrijd om de 3e plaats via strafworpen van wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten.


Strafworpen waren nodig nadat de wedstrijd in 11-11 (3-3 1-4 3-2 4-2) was geëindigd. Alleen het 21-jarige talent Marit van der Weijden miste. Omdat de Amerikaanse vrouwen alles raak schoten, ging het brons naar 'Team USA' (4-5).

Nederlaag tegen Spanje in halve finales
De waterpolosters hadden woensdag in de groepsfase ook al verloren van de VS, toen met 9-6. Oranje versloeg daarna Italië met 18-17 en verloor de laatste groepswedstrijd via strafworpen van Canada. Met 4 punten plaatste de ploeg van Doudesis zich desondanks als 2e achter de Amerikaanse waterpolosters voor de halve finales. Daarin was Europees kampioen Spanje zaterdag met 14-10 te sterk. De VS, al 14 keer winnaar van de World League, verloren verrassend van Hongarije (9-10).

Oranje stond in de wedstrijd om het brons halverwege op een achterstand van 7-4, maar kwam sterk terug. Nederland nam in het laatste kwart zelfs een voorsprong van 11-10, maar de Amerikaanse vrouwen trokken de stand weer gelijk.

De waterpolosters pakten dit jaar brons op het WK in Boedapest en eindigden als 4e op het EK. Nederland deed voor de 8e keer sinds 2004 mee aan de Super Final van de World League. Oranje wist 2 keer een medaille te winnen: brons in 2015 en zilver in 2018.