De vraag is niet of, maar hoe de waterpolosters naar de Olympische Spelen gaan

8 januari 2020

ANP

Bondscoach Arno Havenga weet het zeker: de Nederlandse waterpolosters gaan naar de Olympische Spelen. En dat terwijl ze zich de vorige 2 keer niet wisten te kwalificeren. De bondscoach weet het zelfs nog sterker te vertellen tegen het AD: in Tokio gaan de waterpolosters meestrijden om de prijzen!


De eerste kans die ze krijgen om zich te kwalificeren is bij het EK, dat zondag begint voor Oranje. Daarin strijden ze tegen Israël. Oranje begint als titelverdediger aan de Europese eindronde, omdat de ploeg van Havenga 2 jaar geleden in Barcelona na 3 verloren finales (EK 2014, WK 2015 en EK 2016) het goud pakte. Anders is er ook nog een olympisch kwalificatietoernooi in maart.

Doelstelling
,,Natuurlijk is onze doelstelling om naar Tokio te gaan. Sterker nog, we willen daar om de medailles strijden. We hebben vorig jaar een hele route uitgestippeld die loopt tot en met het OKT. Als we ons al eerder kwalificeren, is dat mooi meegenomen", aldus Havenga, die al zijn internationals naar de bossen in Zeist heeft gehaald om daar in het olympisch jaar gezamenlijk te trainen.

EK
,,Het EK zien we echt als EK, we willen daar het maximale uithalen. Als we top presteren, kunnen we weer de finale halen. En ja, dat betekent dan ook dat we ons kunnen kwalificeren voor de Spelen. Maar het kan ook zijn dat we in de halve finales verliezen en dan om brons moeten strijden, dan gaan we daar ook vol voor. Dan moet het op het OKT maar gebeuren."