Waterpolomannen draaien met 10e plaats op EK prima, dichtbij 20 jaar oud record

Beeldboot/Gertjan Kooij

Martijn Baars • 18:39, 26-07-2018 / Laatste Update: 07:35, 08-01-2024

De Nederlandse waterpoloërs zijn 10e geworden op het EK in Barcelona. In een spannende wedstrijd om de 9e plaats verloor de formatie van bondscoach Robin van Galen nipt van Duitsland met 11-12.

Oranje evenaart het resultaat van 2012, toen het bij het EK in Eindhoven 10e werd. Was de ploeg van Van Galen 9e geworden, dan had dat het beste EK-resultaat opgeleverd sinds 1997.

Slechte start

Door een slechte start keken de Nederlandse waterpoloërs na het eerste kwart al tegen een 5-1-achterstand aan. Oranje herstelde zich in de 2e periode en na rust werd een inhaalslag ingezet. Met nog een kwart te spelen was het gat 3 punten. Nederland kwam terug tot 11-12, met nog een kleine 3 minuten op de klok. Hele grote kansen bleven echter uit waardoor de ploeg van Van Galen zich tevreden moet stellen met een 10e plaats.

De vrouwen bereikten wel de EK-finale. De Nederlandse waterpolosters treffen daarin vrijdagavond Griekenland.