Waterpolosters nog niet zeker van finaletoernooi World League ondanks winst

Bart van der Wijst • 10:31, 29-03-2017 / Laatste Update: 22:39, 07-01-2024

De Nederlandse waterpolosters wonnen dinsdagavond na strafworpen van Rusland: 10-11. Door de overwinning staat Oranje eerste in de groepsfase, boven Rusland en Griekenland. Die twee staan midden april tegenover elkaar en pas dan wordt bekend of Nederland doorgaat naar het finaletoernooi van de World League in Shanghai. Dat toernooi vindt in juni plaats.

Oranje moet groepswinnaar worden of bij de beste nummers twee horen om naar de Final Four te gaan.

Achterstand met rust

De ploeg van coach Arno Havenga begon ijzersterk aan het duel, maar wist 'slechts' 2 keer te scoren in het eerste kwart. Oranje kreeg echter veel meer kansen, maar deze werden niet benut. In het tweede kwart ging het minder, het stond dan ook 5-3 voor Rusland bij de theepauze.

Na rust kende het team een sterke periode en werd de achterstand omgebogen in een 5-7 voorsprong. Toch kakte de waterpolosters weer in en keek het vlak voor tijd tegen een 10-8 achterstand aan. Toen waren daar Lieke Klaassen en Dagmar Genee, zij sleepten er een penaltyserie uit. Daarin miste Oranje niet en keerde Debby Willemsz de vierde Russische inzet.