Waterpolosters zijn er onder leiding van Maud Megens weer

20 januari 2020

REUTERS

De Nederlandse waterpolosters krijgen op het EK in Boedapest de bevestiging dat ze nog altijd tot de wereldtop behoren. De ploeg van bondscoach Arno Havenga bleef ongeslagen in de groepsfase, met als hoogtepunt de zege op Spanje (10-6). Maud Megens vertelt.


In de jacht op titelprolongatie én een ticket naar de Olympische Spelen is Slowakije morgen de tegenstander in de kwartfinales. "In het proces richting Tokio laten we hier weer zien wie we zijn”, zegt Maud Megens, die ‘ouderwets’ op dreef is. “Het zelfvertrouwen is terug. Na het WK van vorig jaar dachten we even: zijn we het nu kwijt? Maar we krijgen hier de bevestiging dat dat zeker niet zo is.”

17 goals!
De 23-jarige maakte al 17 doelpunten op het EK. Ze oogt scherper en fitter dan op het WK, waar heel de ploeg een vermoeide indruk maakte. Oranje stond toen in de kwartfinales tegen Spanje na iets meer dan 6 minuten al met 6-0 achter en kwam die klap niet meer te boven. Uit een kritische analyse van het toernooi kwam naar voren dat de speelsters vermoeid waren en dat de voorbereiding slecht was.

Vleugels
Megens heeft af en toe het gevoel dat ze vleugels heeft in het water. "Verdedigend staat het zo goed, dat ik als aanvalster vrijuit kan spelen.” De zege op Spanje, al geplaatst voor de Spelen, voelde als een revanche. In de kwartfinales wacht nu Slowakije, de nummer 4 uit de andere poule. "Maar als we te makkelijk aan deze wedstrijd beginnen, wordt het niks en houden we er ook geen goed gevoel aan over.”

Op naar goud
Als 12-jarige zag Megens thuis op televisie hoe de Nederlandse ploeg olympisch goud pakte in Peking. "In mijn dromen komen de Spelen soms al voorbij. Maar ik fantaseer er nog niet over. Dat komt pas als ik zeker weet dat we gaan. Mocht het op dit EK niet lukken, dan hebben we het OKT nog. En we kunnen nóg beter dan wat we nu laten zien, dat vertrouwen is helemaal terug.”