Zo plaatsen de waterpolosters zich donderdag op het EK al voor de Olympische Spelen

23 januari 2020

BSR Agency

Na 2 keer de Olympische Spelen gemist te hebben, kunnen de waterpolosters zich donderdag op het EK in Boedapest al verzekeren van Tokio 2020. Maar dat heeft Oranje niet helemaal in eigen hand.


Op het EK wordt 1 olympisch ticket uitgedeeld. Om die nu al in bezit te krijgen moet Nederland eerst zelf de halve finale winnen van Rusland. Daarna moet Spanje ook nog eens winnen van het waterpologekke gastland Hongarije. In dat geval mag de ploeg van bondscoach Arno Havenga eindelijk weer naar de Spelen, want Spanje heeft als wereldkampioen al een olympisch ticket. Als Hongarije wint, moet Nederland de finale winnen om naar de Spelen te mogen.

Europese titel
Hoe groot de belangen ook zijn, Havenga en zijn speelsters proberen het EK echt als een EK te zien. "We willen niet de hele tijd met olympische kwalificatie bezig zijn", aldus de bondscoach tegen het AD. "We gaan de komende 2 wedstrijden voor de Europese titel. Als dat lukt, is een olympisch ticket een prachtige bijkomstigheid."

OKT
Mocht Nederland zich op dit EK niet plaatsen voor Tokio, dan volgt in maart de laatste kans op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Italië.