Overzicht: alle 7 Nederlandse medailles bij het EK roeien in Glasgow

5 augustus 2018

REUTERS

Met 1 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen medailles hebben de Nederlandse roeiers hun prijzenkast op het EK weer aardig gespekt. Supernice natuurlijk en daarom genieten we nog graag even na: deze 7 medailles wonnen de Nederlandse roei(st)ers in Glasgow.


Zilver voor Youssifou en Beeres
Op de 2-zonder-stuurvrouw pakten Laila Youssifou en Elsbeth Beeres al zilver. Het koppel was vooral in de laatste meters erg sterk. Youssifou en Beeres gingen daarin Italië voorbij en moesten alleen Roemenië voor zich dulden.

Ook zilver voor vrouwen-dubbel-2
Ook de vrouwen-dubbel-2 pakten zilver. Roos de Jong en Lisa Scheenaard werden in het laatste gedeelte van de race ingehaald door het Franse team, maar ze hielden Litouwen wel net voor zich.

Vrouwen 8 verliest én pakt brons
De vrouwen 8 werden in hun wedstrijd laatste, maar haalden alsnog een bronzen medaille binnen. Er hadden zich namelijk maar 3 teams voor die wedstrijd ingeschreven. Na een spannende race tussen Groot-Brittannië, Roemenië en Nederland pakten de Nederlandse roeisters brons.

Dubbel 4 wordt 3e
De Nederlandse dubbel-4-teams wisten 2 medailles binnen te halen. Ten eerste de dubbel-4 van Karolien Florijn, Olivia van Rooijen, Nicole Beukers en Sophie Souwer. Zij werden vorig jaar wereldkampioen, op dit EK pakten de dames brons.

Ook brons voor lichte dubbel-4
Ook de Nederlandse lichte dubbel-4 van de mannen pakte brons. Na een heerlijke eindsprint zagen Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Bart Lukkes en Ward van Zeijl alleen Italië en Tsjechië voor zich finishen.

(Tekst gaat onder de foto verder, SCS/Soenar Chamid)


Goud voor Keijser en Paulis
De enige gouden medaille die door Nederland werd gewonnen, haalden Marieke Keijser en Ilse Paulis binnen. Het koppel pakte bij de lichte dubbel-2 goud door Polen en Zwitserland af te troeven.

Holland 8 pakt zilver
Ook de mannen Holland 8 pakte een medaille en bij deze wedstrijd deden, in tegenstelling tot bij de vrouwen, wel meer dan 3 teams mee. Duitsland werd getipt als topfavoriet en maakte die verwachtingen ondanks een moeizame start waar. Nederland leek even genoegen te moeten nemen met brons, maar door een eindsprint haalden de 8 Nederlandse mannen alsnog het team van Roemenië in.

(Getty)