Wereldberoemde Boat Race dubbele prooi voor Cambridge

7 april 2019

BSR Agency

Voor het 2e jaar op rij heeft de Nederlandse roeister Renée Koolschijn met Oxford de vrouwenversie van de fameuze Boat Race over de Theems verloren.


De donkerblauwe boot raakte net als tijdens de voorgaande editie vrijwel direct na de start al achterop bij Cambridge. De lichtblauwe formatie bouwde de voorsprong in de race over 7 kilometer uit tot 5 bootlengtes. Cambridge kwam over de finish in 18 minuten en 47 seconden.

De 29-jarige Koolschijn deed vorig jaar voor het eerst mee aan de befaamde race tussen de universiteitsteams van Oxford en Cambridge en zat toen op de boegpositie, helemaal voorin de boot. Dit keer nam de Nederlandse de 3e positie in. Oxford bleef op 30 zeges staan. De vrouwenboot van Cambridge schreef de 44e zege bij.

Mannen
Bij de mannen ging de winst in de 165e editie ook naar Cambridge, met aan boord de 46-jarige James Cracknell. De tweevoudig olympisch roeikampioen en zesvoudig wereldkampioen was de oudste deelnemer ooit aan de Boat Race. Cracknell, die in 2006 stopte met roeien en sinds vorig jaar studeert aan de universiteit van Cambridge, zegevierde met zijn ploeg in 16 minuten en 57 seconden. Oxford kwam op het laatste stuk nog sterk opzetten, maar Cambridge wist de aanval af te slaan. De stand kwam op 84-80 in het voordeel van Cambridge, de editie van 1877 eindigde onbeslist.

250.000 toeschouwers
Op de oevers van de Theems stonden zoals gebruikelijk zo’n 250.000 mensen om de prestigieuze roeiwedstrijd te volgen. Net als vorig jaar zaten in de mannenboten geen Nederlandse roeiers. In 2017 roeide Olivier Siegelaar met Oxford naar de winst.