WTF! Doping bij JEU DE BOULES? 'Ze komen met zulke ogen van de wc en voelen zich dan de koning'
i

Getty Images

WTF! Doping bij JEU DE BOULES? 'Ze komen met zulke ogen van de wc en voelen zich dan de koning'

Robert Hüsken • 13:41, 10-01-2019 / Laatste Update: 00:05, 05-01-2024

Jeu de Boules. Je weet wel, dat spelletje dat veel ouderen spelen. Of dat je weleens speelt op de camping. Toch wordt dat op serieus niveau actief gespeeld. In Frankrijk komt het hoogste niveau bijvoorbeeld vaak live op televisie. Nu komen er verhalen naar buiten dat in de sport 'petanque' volop 'doping' wordt gebruikt.

Ritalin, cocaïne, wiet, alleszzz. Volgens twee Nederlandse kampioenen wordt het allemaal gebruikt bij jeu de boules (petanque). Kees Koogje (27) en Edward Vinke spreken in een interview met VICE Sports opmerkelijke woorden over hun Belgische en Franse concurrenten, die volgens de Nederlandse spelers massaal aan de stimulerende middelen zitten.

'Even naar de wc en daarna voelen ze zich de koning'

'Ze kwamen terug met enorme ogen en alles ging ineens goed'

Koogje: ,,Ik hoor vaak genoeg geluiden over het gebruik van ritalin, omdat het goed is voor de concentratie. Ik heb het wel een keer tegen me gehad, in Frankrijk tegen spelers uit Madagaskar. We stonden ver voor en speelden foutloos. Toen gingen zij even tien minuten naar de wc en kwamen ze terug met enorme ogen. Alles ging ineens goed bij die gasten.’’

Ook het gebruik van wiet komt volgens Koogje vaak voor in België en Frankrijk. Als ik in België op een grote open vlakte aan het spelen ben, ruik ik altijd dat er aardig wat gerookt wordt. Meestal zijn het dan wel de spelers die voor de lol meedoen aan zo’n toernooi, niet de topspelers.’’

Geen controles en spelers staan dronken op de baan

Van dopingcontroles blijkt er in de petanquesport nauwelijks sprake, zegt het duo. ,,Op normale toernooien wordt er bijna nooit een dopingcontrole gehouden”, weet Vinke. Koogje bevestigt in het interview met VICE Sports: ,,En ook geen alcoholcontrole trouwens. Soms heb ik het idee dat er op toernooien te veel wordt gedronken. Dan staan er mensen gewoon helemaal lazarus op de baan. Dat is natuurlijk niet goed voor het imago van de sport.”

De vooral in Frankrijk extreem populaire sport dat wereldwijd in 160 landen gespeeld wordt, hoopt de komende jaren een olympische status te verkrijgen. Hardop wordt al gedroomd van een olympische entree in 2024, ‘thuis’ in Parijs.