Wybren van Haga over onsportieve Kamerleden: ‘Kunnen nog geen blokje om rennen’

3 februari 2022

ANP

Een ritje Den Haag voor een bezoekje aan de Tweede Kamer. Toch een dingetje. Even langs de bewaking en dan sta je in het epicentrum van politiek Nederland. Daar waar Wybren van Haga al op Sportnieuws.nl zit te wachten. "Ik heb niet zo heel veel tijd, moet zo stemmen", wijst de frontman van Belang van Nederland (BVNL) op de moties die op hem liggen te wachten. Geen tijd voor een ‘derde helft’ dus en aan de slag.


Wybren van Haga is groot voorstander van het essentieel maken van sport. Zodat sporten voor eens en voor altijd uitgesloten wordt van coronamaatregelen. "Al de maatregelen zijn onder andere gebaseerd op het recht van gezondheid. Het voorkomen van ziekte. Nou, als er een ding goed voor je gezondheid is, dan is het wel sporten."

Veel meer depressies
"Het is dan ook volslagen debiel dat je maatregelen neemt die er op neerkomen dat sportscholen dichtmoeten, terwijl je de McDonald's open laat. Ik vind dat onbegrijpelijk. De bevolking is door de bizarre maatregelen massaal thuis komen te zitten. Volslagen bezopen."

Het is volgens Van Haga niet alleen een lichamelijke kwestie, maar ook geestelijk. "Sporten is net een ideale gelegenheid om stoom af te blazen. Je ziet dat de afgelopen 2 jaar de burn-outs, depressies en zelfs zelfmoorden enorm zijn toegenomen onder de jongeren. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van een uitlaatklep. Het is niet alleen sporten. Het is ook cultuur en de horeca. Sommige mensen ontspannen namelijk door te sporten, maar anderen gaan liever naar een concert of met vrienden naar de kroeg. Dat kon allemaal niet meer."

Sport moet essentieel worden
De maatregelen waren bedoeld om de verspreiding van een virus tegen te gaan, maar dit vindt voor 60% thuis plaats en nog voor 20% door thuisbezoek, zegt Van Haga. "Die sportscholen, cafés en culturele instellingen hebben dus amper invloed. Daarom zeg ik: gooi alles open, voor iedereen. Sport moet wat mij betreft helemaal uitgesloten worden van alle maatregelen. Altijd. Mensen die veel sporten, fit zijn en een laag BMI hebben, worden sowieso niet of amper ziek van corona. Er wordt steeds gesproken over vaccineren, maar je kunt beter een gezonde levensstijl aanmoedigen. Er liggen namelijk voornamelijk mensen met een hoog BMI op de IC. Dat is de gemene deler."

350.000 handtekeningen
Een petitie over het essentieel maken van sporten is getekend door 350.000 mensen. Er is in het verlengde daarvan ook een motie aangenomen. Van Haga: "Dus moet de minister een onderzoek instellen naar de mogelijkheden tot het essentieel maken van sporten. Hoe het met dat onderzoek staat? Dat weet ik niet. Het gaat zo traag hier in Den Haag. Meestal is de situatie allang opgelost en dan komen er een jaar later nog onderzoeksresultaten naar buiten waarop men zegt; ‘O’ en ze gaan weer verder tot de orde van de dag. Schrijnend."

‘Ze kunnen geen blokje om rennen’
Zelf heeft Van Haga altijd heel veel gesport. "Tennis, taekwondo en nu schaatsen. Door die stomme lockdown heb ik nu echter al 6 weken niet geschaatst. Heel irritant." Het is volgens de fractieleider verder niet zo heel goed gesteld met de sportiviteit binnen de Tweede Kamer. "Kijk eens om je heen. Er zijn niet veel mensen die een blokje om kunnen rennen, zeg maar. Pas als er een position paper binnenkomt van sportschoolhouders denken ze van ‘o er zijn nog sportscholen’. Ze hebben er zelf helemaal geen gevoel bij of affiniteit mee."

Nederlands kampioen in de Tweede Kamer
Triiiiing, de zoemer gaat. Laatste vraag in de blessuretijd. Sportieve kopstukken in de Tweede Kamer? "Hans Smolders (BVNL) natuurlijk. Die is naar de Olympische Spelen geweest als ijshockeyer. En Mustafa Amhaouch van het CDA niet te vergeten. Meervoudig Nederlands kampioen taekwondo. Echter, de mensen die sport in hun portefeuille hebben… Laat ik het zo zeggen, er wordt werkelijk helemaal niets gedaan voor de sportscholen. Het effect ga je ook nog jaren voelen. De naweeën komen nog..."
Martijn Baars
Ook wel: Bullseye Baars. Geniet met een biertje (het liefst een tripel) van darts en voetbal.