De Nederlandse Brouwer is gekozen tot beste zeilster ter wereld

31 oktober 2018

ANP

Carolijn Brouwer en de Française Marie Riou waren dit jaar de eerste vrouwen die de Volvo Ocean Race wonnen. Daarom zijn zij door World Sailing uitgeroepen tot Zeilsters van het Jaar.


Brouwer won de onderscheiding twintig jaar geleden ook al eens. Ze won in 1998 de wereldtitel in de Europe-klasse en eindigde als tweede in de Laser Radial. Dit jaar won ze als eerste vrouw, aan boord van Dongfeng Race Team, de Volvo Ocean Race.

'Hou gewon van het spelletje'
Brouwer zei eerder al over haar nominatie: ,,Het mooiste blijft dat we de winst in de Volvo Ocean Race met zijn allen samen hebben gedaan. Dat Marie en ik als zeilsters, de eerste vrouwen zijn die de Volvo Ocean Race daardoor gewonnen hebben is mooi meegenomen. Voor mij is dat nooit een doel op zich geweest. Ik wilde die race winnen. Niet omdat ik een vrouw ben maar omdat ik van het spelletje hou.’’
Van Rijsselberghe ook genomineerd, maar...
Brouwer volgt de Nederlandse Marit Bouwmeester op, die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste zeilster. Bij de mannen was de Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe genomineerd, maar hij greep naast die titel. Pavlos Kontides, wereldkampioen in de Laser, ging er met de prijs vandoor.

In totaal had World Sailing elf sporters genomineerd voor de 2018 Rolex World Sailor of the Year award. De stemmen van het publiek op de website van World Sailing telden voor 30 procent mee. De keuze van de nationale bonden woog voor 70 procent mee in de einduitslag.

Ook nominatie voor TeamNL
TeamNL was door World Sailing genomineerd voor Sailing Team of the Year 2018. Andere genomineerden in deze categorie waren Dongfeng Race Team (CHN), Team Beau Geste (HKG) en Ruggero Tita & Caterina Banti (ITA). Uiteindelijk sleepte Dongfeng, met Brouwer en Riou, ook deze titel binnen.