Zeilen van programma Paralympische Spelen gegooid

14 september 2018

AFP

Zeilen keert voorlopig niet meer terug op de kalender van de Paralympische Spelen. De sport werd 3 jaar geleden al geschrapt van het programma voor Tokio 2020, waarop World Sailing een plan bedacht om zeilen voor gehandicapte sporters in 2024 weer op de Spelen te krijgen. Dit is echter niet gelukt.


Zonde, aldus Andy Hunt, de baas van de mondiale zeilbond. ''We hebben keihard gewerkt om te voldoen aan de IPC-criteria. We zijn allemaal dan ook diep bedroefd door de beslissing van het IPC. Zeilen is een toegankelijke sport voor iedereen. We hebben de afgelopen jaren veel bereikt in de ontwikkeling van het paralympische zeilen en we blijven ook een internationaal programma aanbieden aan alle zeilers.''

32 landen
Een sport moet aan een aantal eisen voldoen voordat het op het programma van de Spelen mag komen. 1 van die eisen is dat de sport, in dit geval dus zeilen, in minimaal 32 landen verspreid over 3 continenten moet worden beoefend. De mondiale bond zegt dat het zeilen 'gewoon' voldoet aan deze eis, maar toch is besloten de sport in de ban te doen. Zeilen was sinds 2000 onderdeel van de Paralympische Spelen.