Het bizarre verhaal van een rugbyteam dat 3,5 maand na uitwedstrijd nog niet thuis is

5 juni 2020

Getty Images

Op 23 februari vertrok een professioneel rugbyteam uit Samoa voor een uitwedstrijd in Australië. 3,5 maand en veel corona-vertraging later, zijn de spelers dan eindelijk bijna thuis.


Wat een eenvoudig tripje naar Perth moest worden, draaide door corona uit op een lange, vermoeiende reis van meer dan 100 dagen. Rugbyteam Manuma Samoa vertrok op 23 februari van het eiland in de Pacific naar Australië voor de 1e uitwedstrijd van het Global Rapid Rugby-seizoen, maar de weg terug werd wel een extreem lange.

Vast in Nieuw-Zeeland
Toen de ploeg de wedstrijd op 14 maart speelde, maakte de regering thuis bekend dat Samoa in lockdown zou gaan. Iedereen die het land in wilde, moest eerst 2 weken in verplichte quarantaine. Dus vloog het team zoals gepland eerst naar Auckland, om daar die tijd te overbruggen. Maar toen Samoa de grenzen vervolgens volledig sloot, zaten de spelers vast in Nieuw-Zeeland.

Samenwonen in een kerk
3 maanden woonden de 20 rugbyers samen in een kerk op een compound, met z’n allen in dezelfde ruimte. "Toen we in Nieuw-Zeeland arriveerden was het nog zomer. Toen we vertrokken was het winter", vertelt video-analist van het team Hari Junior Narayan aan de BBC.

Snurken en bingo
In de kerk werd 1 grote slaapzaal ingericht, met 20 éénpersoonsbedden. "Privacy was er totaal niet. Een paar jongens snurkten enorm, maar we bleven opgewekt onder alles", vertelt speler Theodore McFarland. Ze richtten een provisorische fitnessruimte, speelden veel bingo en oefenden hun spel buiten de kerk.

Politie op hun dak
Dat laatst kwam hun nog op bezoekje van de Nieuw-Zeelandse politie te staan, toen dat land in volledige lockdown alle fysieke sport in gezelschap verbood. Maar boetes werden er niet uitgedeeld, omdat het team volledig uit tijdelijke huisgenoten bestond. "Het zal er voor die agenten niet tof uit hebben gezien, maar we bleven al die tijd netjes in onze eigen ‘bubbel’."

Datum werd steeds verschoven
Teammanager Tuala Pat Leota zag in de maand april tot zijn tevredenheid dat een aantal spelers de kerk mocht verlaten, toen de lockdown in Nieuw-Zeeland voorbij was. Maar Samoa bleef op slot, dus de spelers die daar woonden, mochten nog altijd niet weg. "De autoriteiten noemden elke keer een nieuwe datum voor een eventuele terugreis. Eerst werd ergens in april gezegd, toen werd het 19 mei, toen 22 mei en uiteindelijk werd het zelfs 29 mei."

Alsnog in quarantaine
Vorige week kwam eindelijk de verlossende boodschap. Iedereen mocht terug naar het eigen eiland. Maar daar wachtte hen alsnog een vervelende verrassing. Samoa, 1 van de weinige gebieden in de wereld zonder corona-besmettingen, bleek uiterst voorzichtig. Dus bij aankomst moesten alle spelers meteen na de landing alsnog 2 weken in quarantaine.