Japan opent WK rugby voor eigen publiek met dikke zege op Rusland (video)

20 september 2019

Japan is lekker begonnen aan het WK rugby in eigen land. Vrijdag opende de Aziaten het toernooi met een fraaie 30-10 zege op Rusland in het Tokyo Stadium. 50.000 toeschouwers zagen het gastland terugkomen van een achterstand.


Het WK wordt voor het eerst in Azië gehouden. Het evenement wordt voor het eerst niet in een traditioneel rugbyland gehouden. De 20 beste landen ter wereld strijden de komende 1,5 maand om de Webb Ellis Cup.

Het 9e WK in de geschiedenis werd vrijdag officieel geopend door de Japanse kroonprins Akishino. Het gastland deed 8 keer eerder mee aan de mondiale eindronde, maar overleefde nooit de groepsfase. Dat lukte Rusland ook niet bij de enige deelname in 2011.

Comeback
Het gastland kende een moeizame start. Na een fout in de defensie kon Kirill Golonitskii de 1e try van het toernooi maken. Met een benutte conversie bracht Yuri Kushnarev de Russen vervolgens op een 0-7-voorsprong. Japan knokte zich terug in de wedstrijd. Dankzij 2 fraaie try's van Kotaro Matsushima stond het halverwege 12-7.

Rusland kon tot een uur spelen nog enigszins in het spoor blijven van Japan (19-10) maar in de laatste 20 minuten liep de thuisploeg verder uit naar 30-10, onder meer dankzij de 3e try van Matsushima. In groep A spelen verder nog Samoa, Ierland en Schotland.

Programma
De Ieren en de Schotten nemen het zondag tegen elkaar op in Yokohama. Alleen de beste 2 landen van elke poule gaan door naar de knock-outfase. Zondag komt regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland in actie tegen een andere titelkandidaat: Zuid-Afrika. Met Frankrijk-Argentinië en Australië-Fiji staan er nog 2 duels op het programma.