EHBO’s zaten afgelopen weekend BOMVOL door ‘wannabe’ Sven Kramers

16 februari 2021

Getty Images

De schaatskoorts in Nederland bereikte afgelopen weekend vanwege het mooie winterweer het absolute hoogtepunt. Door heel het land werd geschaatst op meren, plassen en sloten. Toch was niet iedereen een supertalent, zo bleek uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT). Dat schrijft NRC.


De NVT hield een steekproef bij 20 ziekenhuizen. Daaruit bleek dat ruim 40.000 mensen zich van vrijdag tot en met zondag bij de spoedeisende hulp hadden gemeld met een botbreuk.

Populaire breuken
De EHBO's in Nederland zagen vooral mensen verschijnen met pols-, heup- en schouderbreuken. De meeste mensen stonden zo weer buiten: foto maken, gipsje eromheen en tot over 6 weken! Toch moesten er ook mensen onder het mes. Ongeveer 4.000 man moest een operatie ondergaan, zo'n 1000 operaties daarvan werden afgelopen weekend al uitgevoerd.

De rest van de mensen zijn deze week aan de beurt. Dat zorgt overigens wel voor hinder, want de niet-acute zorg wordt hierdoor (en door corona) nog verder uitgesteld. "De 4.000 mensen die geopereerd moeten worden, worden ook allemaal opgenomen in het ziekenhuis en krijgen dus een bed", zegt Michiel Verhofstad, hoogleraar traumachirurgie in Rotterdam. "Zo'n ziekenhuisbed kun je maar 1 keer vergeven."

© Getty Images