Gouden Kai Verbij blij met 2de Europese titel: ‘Ik neem de EK sprint serieus’

12 januari 2019

ANP

Dat de EK sprint nog aan historie moet winnen is een feit. Maar Kai Verbij is maar al te blij met zijn 2de titel. "Ik vind het een hele eer om mij Europees kampioen sprint te mogen noemen.”


De Aziaten, Amerikanen en Canadezen doen niet mee. De Rus Pavel Koelizjnikov sloeg het toernooi over. Veel traditie heeft de EK sprint nog niet. Maar Kai Verbij was in aanloop naar het toernooi volop gespannen, vertelde hij nadat hij het goud had behaald.

Complete sprinter
"Ik neem de EK sprint serieus. Het is eens in de twee jaar, dus zoveel kansen krijg je niet. Als je een vierkamp wint, ben je in mijn ogen een heel complete sprinter, die zowel snel is als inhoud heeft. Dan kun je ook op de WK sprint een goede prestatie halen.”

Tegenstand
Verbij won de eerste 3 afstanden (500, 1000, 500 meter). Op de afsluitende 1000 meter was het vervolgens een kwestie van grote risico’s vermijden en de titel ‘binnenslepen’. Hij werd 2de achter de eerder in het toernooi gevallen Thomas Krol.

Ook Kjeld Nuis deed al niet meer mee voor het klassement door zijn diskwalificatie zaterdag op de 1000 meter (hij tikte 2 blokjes weg in de bocht). Van de Noor Havard Lorentzen, de uiteindelijke nummer 2, had de 24-jarige sprinter van Reggeborgh meer tegenstand verwacht.

"Mensen zeggen wel dat dit toernooi geen traditie heeft, maar dat zegt mij niet veel. Het is heel moeilijk om te winnen in schaatsen en dan is dit een heel mooie titel.”