Hoolwerf en Schouten schaatsen naar marathonwinst Tilburg

Vincent Riemersma

admin • 00:06, 06-01-2019 / Laatste Update: 12:02, 08-01-2024

Schaatser Bart Hoolwerf heeft in Tilburg de 9e wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De 20-jarige Hoolwerf was in de sprint net iets sterker dan Mats Stoltenborg en de Nieuw-Zeelander Peter Michael, met wie hij 2 ronden voorsprong had genomen op het peloton. De rappe man uit het schaatsteam Okay Fashion & Jeans/Interfarms was in de slotfase achterop geraakt bij zijn 2 medevluchters, maar kon weer aansluiten omdat Stoltenborg en Michael even inhielden.

,,Ik had het geluk dat ze gingen staan, zodat ik erbij kon komen'', zei Hoolwerf, die vorig jaar op de Weissensee de Open Nederlandse titel pakte. ,,Ik was kapot, maar kon alles eruit persen voor de laatste sprint. Op het tandvlees wist ik te winnen.'' Stoltenborg kwam als 2e over de finish, Michael eindigde als 3e. Klassementsleider Sjoerd den Hertog had even daarvoor het sprintje om plek 4 gewonnen. Den Hertog staat in het klassement ruim aan kop, met meer dan 45 punten voorsprong op Crispijn Ariëns die in Tilburg 7e werd.

Schouten de beste bij de vrouwen

Bij de vrouwen was Irene Schouten weer de beste, voor Manon Kamminga (2e) en Imke Vormeer (3e). De 26-jarige schaatsster had op nieuwjaarsdag in Groningen al de Nederlandse titel op kunstijs gepakt. Schouten won dit seizoen alle wedstrijden om de KPN Marathon Cup waaraan ze meedeed. Omdat ze 4 keer ontbrak, staat ze in het klassement 2e achter Kamminga.