Dit is het programma van de eerste dag van het EK allround en EK sprint

11 januari 2019

ANP

Op de legendarische buitenbaan in het Italiaanse Collalbo begint vrijdag het EK allround en het EK sprint. Check hier waar je op tv naar die heerlijke rondjes schaatsen kunt kijken.


De vrouwen mogen als eerste het ijs op voor hun 500 meter. Die telt voor de allround-versie van het EK. Om 13.30 uur openen de Russin Natalia Voronina en de Duitse Michelle Uhrig het bal. Er doen 3 Nederlandse schaatssters mee aan het EK allround. Carlijn Achtereekte komt als eerste van die 3 in actie. In rit 5 schaatst zij de 500 meter tegen Martina Sablikova.

Wüst en De Jong
In ritten 6 en 7 komen de overige 2 landgenotes in actie. Antoinette de Jong moet haar rit zien te winnen van Nikola Zdrahalova uit Tsjechië. Ireen Wüst, die graag een eerbetoon aan haar overleden schaatsmaatje Paulien van Deutekom wil maken op dit EK allround, schaatst een rit later tegen Francesca Lollobrigida uit Italië.

500 meter mannen
Om 13.51 uur komen de mannen voor het eerst het ijs op. Zij rijden hun eerste 500 meter voor het EK sprint. Ook hier doen er 3 Nederlanders mee: Kai Verbij, Kjeld Nuis en Thomas Krol.

Nederlanders
Verbij start in rit 7 tegen de Pool Artur Nogal. De openingsrit wordt gereden tussen Cornelius Kersten (Groot-Brittannië) en Samuli Suomalainen (Finland). In rit 9, de voorlaatste rit, is het de beurt aan Nuis om zich het snot voor de ogen te glijden. Hij strijdt rechtstreeks tegen de Italiaan David Bosa. Krol sluit de eerste 500 meter af met een duel tegen Nico Ihle uit Duitsland.

3000 meter vrouwen
Na het sprintonderdeel is het vanaf 14.23 uur tijd voor de 3 kilometer voor de vrouwen op het EK allround. Achtereekte (tegen Sablikova), De Jong (tegen Roxanne Dufter uit Duitsland) en Wüst (tegen de Russin Evgeniia Lalenkova) rijden de laatste 3 ritten van de dag.

1000 meter mannen
De openingsdag van het combinatie-EK wordt afgesloten door de eerste 1000 meter bij de mannen voor het EK sprint. Op die afstand is Nuis als regerend olympisch kampioen de favoriet. Om 15.31 uur is de eerste rit tussen Björn Magnussen en Kersten. Verbij rijdt in rit 8 tegen Havard Lorentzen. Rit 9 is een Nederlands onderonsje tussen Nuis en Krol, waarna Bosa en Joel Dufter de laatste rit van de hele dag tegen elkaar rijden.

Handig overzicht:

13.30u: EK allround, 500 meter vrouwen
Rit 1: Voronina - Uhrig
Rit 5: Achtereekte - Sablikova
Rit 6: Zdrahalova - De Jong
Rit 7: Wüst - Lollobrigida

13.51u: EK sprint, 500 meter mannen
Rit 1: Kersten - Suomalainen
Rit 7: Nogal - Verbij
Rit 9: Nuis - Bosa
Rit 10: Krol - Ihle

14.23u: EK allround, 3000 meter vrouwen
Rit 1: Sofia Karoline Haugen - Ragne Wiklund
Rit 6: Achtereekte - Sablikova
Rit 7: De Jong - Dufter
Rit 8: Lalenkova - Wüst

15.31u: EK sprint, 1000 meter mannen
Rit 1: Magnussen - Kersten
Rit 8: Lorentzen - Verbij
Rit 9: Nuis - Krol