Jutta Leerdam over problemen in haar carrière en liefdesleven: ‘Vooral reacties van mannen’

5 juni 2023

Getty Images
Jutta-Leerdam

Jutta Leerdam heeft bij College Tour gereageerd op de schaduwkanten van het topsportleven. Onder andere haar eetprobleem, een donkere periode in het schaatsen en de reacties op haar relatie met Jake Paul zijn de Nederlandse schaatsster niet in de koude kleren gaan zitten.


Leerdam is altijd erg open over haar leven en ook over haar problemen praatte ze ronduit. Ook ongesteldheid is geen taboe bij de schaatsster. "Ik ben heel open qua persoon. Mijn hele team weet het als ik ongesteld ben. Elke vrouw heeft dat, dus het is goed als ik het gewoon uitspreek. Ik heb daar onwijs veel positieve reacties op gehad."

Eetpatroon
De openheid van Leerdam heeft ook te maken met de problemen die ze had rond haar menstruatie. Dat kwam vooral door haar extreme eetpatroon. "Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik super gedisciplineerd moest zijn. Dus ik focuste me op zo gezond mogelijk eten. Ik was zo streng voor mezelf en na 2 jaar merkte ik dat mijn kracht volledig weg was."

Misselijk
Toch wordt Leerdam ook niet lekker als ze naar beelden kijkt van de Olympische Spelen in Tokyo. "Ik word hier heel misselijk van. Ik kijk hier niet fijn op terug. Ik was heel alleen op die Spelen. Ik had geen teamgenoten die zich hadden geplaatst. We waren sowieso al geïsoleerd en ik zat ook in een moeilijke situatie in mijn relatie op dat moment. Ik was heel emotioneel en echt niet gelukkig."

Relatie
Ook liet ze nog los wat de reacties op haar relatie met Jake Paul met Leerdam deden. "Ik ben heel erg verliefd en zit echt op een roze wolk. Vooral mannen delen hun mening via Instagram. Hij heeft zichzelf natuurlijk wel op een bepaalde manier neergezet online. Maar hij is superlief en geen badboy."